Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fugro betreedt markt geofysische metingen vanuit de lucht

Datum nieuwsfeit: 26-10-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht Fugro

BEGIN PERSBERICHT]

Leidschendam, 26 oktober 1999

Fugro N.V.

Fugro betreedt de markt van geofysische metingen vanuit de lucht

Fugro N.V. heeft twee overeenkomsten gesloten die moeten leiden tot de overname van World Geoscience Corporation Pty Ltd en Geoterrex Dighem. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in geofysica vanuit de lucht.

World Geoscience Corporation Pty Ltd
Fugro heeft een overeenkomst gesloten om de activiteiten en de activa van World Geoscience Corporation Pty Ltd over te nemen van de huidige eigenaar, Aerodata Holdings Limited. De overname is afhankelijk van de instemming van de aandeelhouders van Aerodata. World Geoscience heeft haar hoofdkantoor in Perth, West Australië en is wereldwijd actief met permanente vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Afrika en het Midden Oosten. Het bedrijf heeft 130 medewerkers waarvan er 18 betrokken zijn bij onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's. Ondanks dat het bedrijf gedurende de laatste drie jaar aanzienlijke verliezen heeft geleden, die hebben geleid tot ingrijpende herstructureringen, introduceerde het bedrijf onlangs met succes de nieuwste versie van haar Electro-Magnetic-technologie, "Tempest", op de markt. Tevens staat het bedrijf op het punt om, in samenwerking met de Australische overheid, haar "Cerberus" systeem te introduceren, waardoor meerdere vanuit de lucht gebruikte meettechnieken gelijktijdig kunnen worden toegepast. De introductie van beide systemen zal leiden tot een sterk verbeterde waarnemingstechniek gekoppeld aan een hogere productie.

Geoterrex Dighem
Fugro heeft tevens een overeenkomst gesloten om de activiteiten en de activa van Geoterrex Dighem over te nemen van de huidige Franse eigenaar, Compagnie Générale de Géophysique (CGG). Geoterrex Dighem heeft haar hoofdkantoor in Ottawa, Canada en is eveneens wereldwijd actief met permanente vestigingen in Europa, Afrika en Australië. Geoterrex Dighem heeft 155 medewerkers en richt zich, net als World Geoscience, op de hoogwaardige geofysische markt. Het bedrijf was de laatste jaren goed winstgevend en lijdt ondanks de verslechtering van de markt momenteel geen verlies.

De bovengenoemde acquisities passen in de strategische ontwikkeling van Fugro. De markt, waarop de beide bedrijven actief zijn, bezit dezelfde karakteristieken als de markten waarin Fugro thuis is: in een wereldwijde niche-markt met hoge toetredingsbarrières, met een mengeling van technologie en getalenteerd personeel, kwalitatief hoogwaardige informatie verzamelen, interpreteren en leveren aan veeleisende klanten.

Voor geofysica vanuit de lucht worden lichte vliegtuigen en helikopters gebruikt, die zijn uitgerust met speciale instrumenten. Hiermee worden gebieden onderzocht, zowel op het land als op zee, waarbij de geologische structuur en potentiële locaties voor boringen worden vastgesteld. De instrumenten maken gebruik van verschillende technieken, zoals het meten van de bodemstraling, electro-magnetisme, laserfluorisatie en zwaartekrachtwisselingen. De kosten van het verzamelen van gegevens vanuit de lucht liggen beduidend lager dan bij het gebruik van andere methodes. Het resultaat van de methodes wordt steeds verder verbeterd door verfijning van de gegevensinzameling en informatieverwerking.

De markt voor geofysica vanuit de lucht bestaat uit drie belangrijke sectoren: mineraalexploratie, olie- en gasexploratie en milieu. Van deze drie sectoren neemt historisch gezien de mineraal exploratie 60-80%, de olie- en gasexploratie 15-35% en milieu een gering percentage van de activiteiten in beslag. Deze verhoudingen kunnen jaarlijks variëren. De milieumarkt wordt in het algemeen gedreven door de overheid en internationale instellingen, die grote éénmalige projecten kunnen genereren.

De markt kan gesplitst worden in technologisch laag- en hoogontwikkeld. Zowel World Geoscience als Geoterrex richten zich op de technologisch hoogontwikkelde markt en leveren hier een aanzienlijke bijdrage aan. Historisch gezien zijn de cycli van de mineraal- en de olie- en gasmarkten elkaars tegenpolen, hoewel beide markten zich op dit moment op een dieptepunt bevinden.

De normale contractuele overnameprocedures moeten nog worden afgesloten maar verwacht wordt dat de totale acquisitieprijs rond de ƒ 50 miljoen zal liggen en zal worden gefinancierd uit de bestaande cashflow. De transacties zullen geen invloed hebben op het winstniveau van Fugro in het jaar 2000, maar in de jaren hierna wel een positieve bijdrage leveren. In het jaar 2000 wordt enig herstel van de belangrijkste markten verwacht en een gezamenlijke omzet van zo'n ƒ 90 miljoen. Verwacht wordt dat de komende jaren de onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's worden voortgezet

De hedendaagse omvang en karakteristieken van de markt voor geofysica vanuit de lucht zijn vergelijkbaar met die van de markt voor geotechniek op zee, toen Fugro in 1987 de McClelland groep overnam. Het herstel van de marktomstandigheden, sanering van de gefragmenteerde markten, het vermijden van te kleine schaalgrootte, rationalisatie van de werkzaamheden en concentratie op het toepassen van hoogwaardige technologie kunnen een dergelijke acquisitie succesvol maken. De overname van McClelland leidde tot verhoogde omzet, cashflow en winstniveau, die mede de succesvolle toetreding tot de survey- en plaatsbepalingmarkt voor Fugro mogelijk maakte.

 

voor nadere informatie:
Fugro N.V.
Ir. G-J. Kramer, President Directeur
of
Ir. K.S. Wester, Directeur
Tel: +31-70-3111422, Fax: +31-70-3202703

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie