Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Consument houdt groot vertrouwen

Datum nieuwsfeit: 26-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


CBS


CBS:Consument houdt groot vertrouwen

De consument handhaaft in oktober zijn grote vertrouwen in de ontwikkeling van de Nederlandse conjunctuur. Voor de tweede achtereenvolgende maand evenaart het consumentenvertrouwen het recordniveau van medio 1998. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het oordeel over het economisch klimaat is positief en de koopbereidheid blijft onveranderd hoog.

Verbeterd oordeel economisch klimaat gehandhaafd Het oordeel van de consument over het economisch klimaat is opnieuw positief. Per saldo is in oktober 24% van de consumenten hierover optimistisch gestemd. Daarmee wordt het hoge niveau gehandhaafd dat bereikt werd na de uitzonderlijk sterke stijging in september. In augustus was per saldo nog slechts 6% van de ondervraagden positief over de economie in het algemeen. Het positieve oordeel van de consumenten betreft zowel de situatie in de afgelopen twaalf maanden als die in de komende twaalf maanden.

Koopbereidheid onveranderd hoog
De koopbereidheid van de consument blijft onveranderd op een hoog niveau. Voor de zevende opeenvolgende maand is per saldo 20% of meer van de ondervraagden optimistisch. In oktober wordt de eigen financiële situatie in zowel de komende als in de voorbije twaalf maanden iets positiever beoordeeld dan in september. De bereidheid om grote aankopen te doen is iets gedaald, maar dat is gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Technische toelichting
De index van het consumentenvertrouwen geeft aan in hoeverre huishoudens vinden dat het economisch gezien beter of slechter gaat. Het consumentenvertrouwen wordt bepaald op basis van de mening van huishoudens over het algemene economische klimaat en over de eigen koopbereidheid. Maandelijks worden hierover in het Consumenten Conjunctuuronderzoek vijf vragen gesteld aan ongeveer duizend personen.
De ondervraagden kunnen vinden dat het beter gaat (de 'optimisten'), dat het slechter gaat (de 'pessimisten') of dat de situatie gelijk blijft. Als er evenveel optimistische als pessimistische consumenten zijn, heeft de index de waarde nul. Een waarde van tien betekent dat de optimisten een meerderheid van tien procent hebben ten opzichte van de pessimisten.
Twee van de vragen gaan over de economische situatie in het algemeen. Het CBS berekent uit de antwoorden hierop de indicator van het economisch klimaat. De overige drie vragen gaan over de financiële situatie van het eigen huishouden. Daaronder is ook de vraag of de tijd gunstig is voor aankopen van duurzame goederen. De antwoorden op deze drie vragen worden samengevat in de indicator van de koopbereidheid.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie