Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oorsprong Bosch' Middeleeuws huis en oud behang ontdekt

Datum nieuwsfeit: 26-10-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

'Frans Kabinet" opnieuw in 't nieuws

Oorsprong van Bosch" Middeleeuws huis en oud behang ontdekt

Kerkstraat 73/75 in 's-Hertogenbosch, ligt aan de voet van de St.Jan. Het stond vijftien jaar geleden in kwaad daglicht door aantastingen van het interieur. Op dit ogenblik ondergaat het opnieuw een bouwtechnisch en een decoratieonderzoek dat de oorsprong van het huis prijsgeeft.

Het 'Fransch Kabinet" zoals de historische naam luidt, verwijst naar de buikvormige houten ! gevel -ook nog eens uitgerust met 70 vensters- die het pand tot 1885 als laatste in Den Bosch bezat.
Vijftien jaar geleden stond het pand in een negatieve publiciteit toen ontdekt was, dat met het interieur nogal nonchalant was omgesprongen. Na -zelfs een justitieel- onderzoek kon niet worden achterhaald door wie van de achtereenvolgende gebruikers en wanneer iets uit het pand was ontvreemd. Het betrof een gesloopt natuurstenen vloertje, een zijgang met deurpanelen en gezandschilderde ramen en delen van de lambrizering. Tussen 1900-1976 was het een hoedenatelier en in de jaren zeventig/tachtig een bloemisterij. Laatstelijk werden er designmeubels en kunstzinnige wanddecoraties verkocht onder de naam 'Artistiek Den Bosch".
Momenteel ondergaat het -bij leegstand- opnieuw een bouwhistorisch onderzoek. Nico Jurgens
constateert dat het een van de weinige panden is- buiten de Markt- waar bouwtechnisch gezien veel uit de middel-eeuwen bewaard is gebleven. Het karakteristieke Bossche woonhuis, met als kenmerken voorhuis en achterhuis door een brandmuur gescheiden en een lange gang met halverwege de trap naar boven, dateert van kort na 1500. Uit dendrologisch onderzoek moet de exacte datum nog bepaald worden. Het huis is zelfs eens hoger gemaakt met gebruikmaking van dezelfde kap. Slechts anderhalve -verscholen- balk herinneren nog aan de houten voorgevel die het tot 1885 heeft gehad, aldus Jurgens.
Onderzoekster Maike Tjon Akauw heeft ontdekt dat er op de eerste etage tamelijk oud behang voorkomt. Normaal gesproken schuilen daarachter krantenpapier. Hier zijn bladen uit een zestiende eeuwse bijbel gebruikt die dienen als onderlaag.
Eigenaar Ad Komen, die steeds en tot vervelens toe met regels te maken heeft gehad, geeft op dit moment alle medewerking aan het onderzoek.

's-hertogenbosch, paul kriele, 25 oktober 1999.
e-mail: kriele.engel@wxs.nl/ 073- 6910020

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie