Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overeenstemming introductie euromunten en -bankbiljetten

Datum nieuwsfeit: 26-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Introductie euromunten en -bankbiljetten

26 oktober 1999 - De informele Ecofin bereikte overeenstemming dat euromunten op beperkte schaal voor 1 januari 2002 beschikbaar gesteld kunnen worden aan het publiek. Doel is daarbij om kwetsbare groepen aan de nieuwe munten te laten wennen. Voorwaarden zijn, dat het op vrijwillige basis gebeurt, de euromunten op zijn vroegst 10 tot 14 dagen voor 1 januari 2002 beschikbaar gesteld worden en de euromunten voor 1 januari 2002 geen wettig betaalmiddel zijn. Het voortijdig beschikbaar stellen van eurobankbiljetten aan het publiek werd nogmaals expliciet uitgesloten.

Voorts is er overeenstemming om de periode van dubbele circulatie in alle eurolanden aanmerkelijk te verkorten ten opzichte van het maximum van zes maanden. De eurolanden zouden de status van wettig betaalmiddel van de nationale munten en biljetten in principe na uiterlijk twee à drie maanden moeten beëindigen. Zoals bekend zal Nederland de status van wettig betaalmiddel van de gulden na vier weken beëindigen.

Beide punten zullen naar verwachting voor het einde van het jaar in een volgende Ecofin-Raad worden afgehandeld in de vorm van een verklaring van de Ecofin Raad.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie