Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hyperactiviteit bij volwassenen serieus probleem

Datum nieuwsfeit: 26-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuws van Korrelatie

Volwassen en hyperactief

Dat kinderen hyperactief kunnen zijn, weten de meeste mensen zo langzamerhand wel. Maar dat dit ook voor volwassenen geldt, is veel minder bekend. Hyperactieve volwassenen leven chaotisch, kunnen zich slecht concentreren, raken snel uit balans, komen steeds in de problemen. ADHD heet dat officieel, ofwel attention deficit hyperactivity disorder, kortweg vertaald als aandachtstekort-stoornis. Korrelatie merkt een groei in het aantal gesprekken over dit onderwerp. 'Doodmoe word ik van mezelf'.

Tot voor kort werd ADHD gezien als echte kinderziekte, maar dat idee is inmiddels achterhaald. Op dit moment wordt er van uitgegaan dat de helft van de kinderen ook als ze volwassen zijn nog last hebben van ADHD. Mensen met ADHD zijn erg druk, onrustig, impulsief en explosief. Het zijn enkele typeringen die in veel van de gesprekken met Korrelatie terugkomen. Vaak leiden ze een chaotisch leven. Ze maken bijvoorbeeld opleidingen niet af, werken niet lang op één plek, hebben moeite om relaties te onderhouden. Ze zijn meestal ook niet bepaald makkelijk in de omgang, maken ruzie, zijn agressief of sluiten zich af voor contact. Er lopen veel dingen mis in hun leven, ze krijgen er maar geen controle over. 'Ik ben een ongeleid projectiel', zei een beller, 'ik vlieg allerlei kanten op.' Mensen met ADHD hebben nogal eens last van depressieve gevoelens. Om de onrust te bestrijden gebruiken ze vaak alcohol, drugs, slaap- of kalmerende middelen. Een moeder over haar zoon van 32: 'Z'n hele leven leunt hij al op ons en op allerlei middelen, nu vooral alcohol. Hij kan niet echt zelfstandig leven.'

Diagnose De diagnose ADHD is op dit moment niet helder omschreven. Er is geen eenvoudige en eenduidige test waarmee het is vast te stellen. Bij kinderen is het bijvoorbeeld zo dat huisartsen de diagnose eerder stellen dan kinderartsen of psychiaters. Meer overeenstemming zou nuttig zijn, want zoals altijd geldt ook hier dat een goede diagnose een voorwaarde is voor een goede behandeling. Sandra Kooij, de eerste psychiater in Nederland die zich serieus bezighield met ADHD bij volwassenen, schat dat het bij één op de honderd Nederlanders voorkomt, dus bij zo'n 150.000 mensen. Omdat er pas kort aandacht is voor ADHD bij volwassenen wordt de diagnose echter nog maar weinig gesteld, voor zover bekend circa 400 keer. Wordt het bij kinderen wel herkend, bij volwassenen gebeurt dat zelden.

Verschrikkelijk ADHD bij volwassenen is een serieus probleem, waar nog veel meer serieuze aandacht voor nodig is. Een moeder zegt over haar nu volwassen dochter: 'Als kind was ze al verschrikkelijk. Ze deed wat ze zelf wilde, niemand kon tegen haar op.' Iemand die zelf ADHD denkt te hebben: 'Ik word overal uitgekotst, en geef de mensen eens ongelijk. Ik ben ook niet om uit te staan. Maar ik heb dat niet in de hand, ik zou het zelf ook anders willen.' Het is triest dat veel mensen zichzelf door hun ongecontroleerde gedrag in de problemen brengen, terwijl hulp wel degelijk mogelijk is. Door het volgen van een aantal leefregels en eventueel het gebruik van medicijnen kunnen veel problemen worden opgelost of voorkomen. Om mensen ook daadwerkelijk te kunnen helpen, zal de totale hulpverlening beter ingesteld moeten raken op ADHD bij volwassenen. Bovendien zal er meer gespecialiseerde hulp moeten komen. Want op dit moment geldt nog: er is veel vraag naar hulp, maar er is weinig aanbod.

Voor meer informatie over ADHD kunt u bellen met Korrelatie 0900 - 1450. Korrelatie is iedere werkdag bereikbaar van 9.00 tot 22.00 uur (30 ct p/m).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie