Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stand van zaken medisch onderzoek vliegramp Bijlmermeer

Datum nieuwsfeit: 26-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Stand van zaken medisch onderzoek vliegramp Bijlmermeer

Dinsdag 26 oktober 1999, persbericht nummer 107

Onlangs is de gewijzigde onderzoeksopzet voor het Medisch Onderzoek Vliegramp Bijlmermeer voorgelegd aan de Medisch Ethische Commissies van het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit (AZVU) en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Aanvankelijk was er één protocol dat de opzet van het onderzoek beschreef; de Medisch Ethische Commissies oordeelden in een eerder stadium dat dit aanpassing behoefde. Nu zijn er drie protocollen; één voor het individueel medisch onderzoek dat voor iedereen van toepassing is, één voor het epidemiologisch onderzoek voor hulpverleners en één voor het epidemiologisch onderzoek voor bewoners.

De Raad van Bestuur van het AZVU is, na advies van de Medisch Ethische Commissie, met twee van de drie onderzoeksprotocollen akkoord onder een aantal voorwaarden, die op zichzelf op korte termijn realiseerbaar zijn. Het derde protocol, het epidemiologisch onderzoek voor bewoners, behoeft nog aanvulling. Het OLVG zal over de drie onderzoeksprotocollen in één keer een besluit nemen.De Medisch Ethische Commissie zal in de loop van de volgende week een advies uitbrengen aan de raad van Bestuur. Indien het OLVG een positief besluit neemt kan het onderzoek voor wat betreft het individueel medisch gedeelte voor iedereen, en het epidemiologisch onderzoek voor hulpverleners, alvast van start gaan. Na goedkeuring van het derde protocol gaat ook de rest van het onderzoek van start. De opdrachtgevers (ministerie van VWS, de gemeente Amsterdam, de Stadsdeelraad Zuidoost en de KLM) gaan er vanuit dat het onderzoek binnenkort in volle omvang voor alle betrokkenen van start kan gaan.

Voorbereidingen
De voorbereidingen voor het onderzoek bevinden zich inmiddels in een afrondende fase. Het onderzoek zal, onder verantwoordelijkheid van beide ziekenhuizen, plaatsvinden in het OLVG , locatie Prinsengracht. Het omvat onder meer een uitgebreid gesprek met een arts, een lichamelijk onderzoek, het invullen van enkele vragenlijsten, een bloed- en urine onderzoek en een longfunctieonderzoek. Later worden gegevens van het onderzoek verzameld en wetenschappelijk geanalyseerd om te bepalen of, en in welke mate, er een verband bestaat tussen de gezondheidsklachten en de ramp. Het is overigens niet zeker of een dergelijk verband bestaat en of dat aangetoond kan worden. Er is ruim een jaar nodig om iedereen te onderzoeken. In totaal hebben zich bijna 5000 mensen aangemeld voor het onderzoek. Daarnaast zullen nog mensen worden opgeroepen om referentiegroepen te vormen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie