Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Afzonderingsruimtes van gehandicapteninstellingen op orde

Datum nieuwsfeit: 26-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Bijna alle afzonderingsruimtes van gehandicapteninstellingen op orde

Dinsdag 26 oktober 1999, persbericht nummer 108

Dit bericht gaat uit onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Bij driekwart van de instellingen in de gehandicaptenzorg met een afzonderingsruimte, voldoet de ruimte geheel aan de eisen. Een beperkt aantal (19) instellingen heeft een afzonderingsruimte die nog niet volledig voldoet, maar die binnenkort op orde wordt gebracht. Daarnaast maken twee instellingen nog steeds gebruik van inhumane afzonderingsruimtes. De Inspectie heeft minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gevraagd een aanwijzing te geven aan deze twee instellingen. Dit blijkt uit het onderzoek Stand van zaken afzonderingsruimten in de gehandicaptenzorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, dat vandaag door staatssecretaris Vliegenthart van VWS is toegezonden aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek laat een duidelijke verbetering zien ten opzichte van het Inspectierapport Zorg onder beperking opnieuw bekeken, dat april jongstleden is verschenen. Toen bleek onder meer dat bijna de helft van de afzonderingsruimtes niet aan de wettelijke eisen voldeed. Sommige ruimtes waren slecht geventileerd, onhygiënisch en te klein. Op grond van deze resultaten heeft de Inspectie in april aan de betreffende instellingen laten weten dat voor 1 september 1999 alle afzonderingsruimtes aan de wettelijke eisen moesten voldoen.

In de maand september heeft de Inspectie vervolgens opnieuw gecontroleerd of de afzonderingsruimtes per 1 september waren aangepast. Inmiddels heeft ruim driekwart (76) van de instellingen die een afzonderingsruimte gebruikt, deze op orde gebracht of de ruimte gesloten. Bij19 instellingen voldoen de afzonderingsruimtes nog niet volledig aan de eisen, maar worden deze binnenkort aangepast. Daarnaast zijn er twee instellingen die nog steeds werken met afzonderingsruimtes die niet acceptabel zijn. Deze instellingen hebben wel een plan opgesteld om de ruimtes aan te passen, maar willen ze tot die tijd blijven gebruiken. De Inspectie is van mening dat de instellingen deze afzonderingsruimtes per direct moeten sluiten. Daarom heeft de Inspectie aan minister Borst een aanwijzing op basis van de Kwaliteitswet gevraagd. Dit zou betekenen dat een afzonderingsruimte gesloten moet worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie