Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie: Biomoleculaire Massaspectrometrie

Datum nieuwsfeit: 27-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


27 oktober 1999


16.15 uur Farmacie en Scheikunde

Biomoleculaire Massaspectrometrie
prof.dr. A.J.R. van Heck

Biomoleculaire massaspectrometrie is een fysisch-chemische methode waarmee moleculaire stoffen gekarakteriseerd kunnen worden door hun massa te bepalen. De laatste jaren is er een enorme vooruitgang geboekt op dit vakgebied. Onderzoekers kunnen steeds kleinere hoeveelheden van zowel kleine als zeer grote moleculen identificeren en bestuderen. Een van de doelen, het meten en identificeren van alle moleculen die voorkomen in een biologische cel, lijkt binnen enkele jaren binnen bereik te liggen.

In zijn oratie bespreekt prof. Albert van Heck de recente vooruitgang in de biomoleculaire massaspectrometrie, variërend van het meten van zeer lage concentraties (`zeptomol' concentraties: 10-21 mol) tot intacte eiwitcomplexen met zeer hoge molecuulgewichten (enkele miljoenen Dalton). Ook de invloed van deze ontwikkelingen op aangrenzende onderzoeksgebieden komt aan de orde. De biomoleculaire massaspectrometrie vindt toepassingen in alle disciplines die zich op moleculaire schaal bezig houden met biologische processen, een breed en steeds verder groeiend terrein. Dit blijkt ook uit de benoeming van Van Heck op een interfacultaire positie (Farmacie en Scheikunde).

Voorlichters Universiteit Utrecht

dr. Joop Kessels, woordvoerder Universiteit/College van Bestuur, tel. 030-2534477, (J.Kessels@usp.uu.nl)

Persvoorlichters Universiteit Utrecht:

drs. Laurien Timmermans, (L.Timmermans@csc.usc.uu.nl)

Johan Vlasblom, (j.vlasblom@csc.usc.uu.nl)

Tel: (030) 253 3550 of 253 2572

(via nummer (030) 253 3550 kunnen journalisten voor urgente vragen ook na kantoortijd de voorlichters van de Universiteit Utrecht bereiken)

Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie