Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Specifiekere anti-migraine therapie

Datum nieuwsfeit: 27-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

27 oktober 1999

Promotie P. de Vries:

Specifiekere anti-migraine therapie met minder kans op vaatvernauwing in het verschiet

Migraine is een veelvoorkomende aandoening, echter over het ontstaan is helaas weinig bekend. Aan de andere kant zijn er goede anti-migraine middelen beschikbaar, in de vorm van sumatriptan (Imigran) en hiervan afgeleide tweede generatie "triptannen".

Echter over het exacte werkingmechanisme bestaat veel discussie. Een van de mogelijkheden is de vaatvernauwing van abnormaal verwijde bloedvaten in het hoofd. Deze vaatvernauwing is bestudeerd in dit proefschrift 5-Hydroxytryptamine receptoren betrokken bij carotid en systematische haemodynamische effecten: de relatie tot acute anti-migraine therapie, waarop P. de Vries op woensdag 27 oktober zal promoveren.

Uit de resultaten blijkt dat sumatriptan de bloedstroom door de halsslagader verlaagt in het konijn, hond en varken en dat dit effect met name veroorzaakt wordt door een effect op specifieke bloedvaten, namelijk de arterioveneuze anastomosen. Gebruik makend van de recent ontwikkelde, meest selectieve antagonisten, blijkt dat de verantwoordelijke receptor de 5-HT1B receptor is. Deze kennis is van groot belang, aangezien de andere veronderstelde werkingsmechanismen van Imigran via andere receptoren plaatsvinden. Wellicht kan dit leiden tot specifiekere anti-migraine therapie met minder cardiovasculaire bijwerkingen.

Een andere belangrijke bevinding is dat andere, op dit moment onbekende receptoren een rol spelen in de vasoconstrictie in het hoofd, welke wellicht het aangrijpingspunt van toekomstige anti-migraine middelen zou kunnen betekenen.

Promotores: prof.dr. P.R. Saxena en prof.dr. C.M. Vallón

Plaats: Hoboken, Collegezaal 7
Tijd: 13.45 uur
Info: bij de promovendus, tel. 010 - 408 7533
e-mail: (p.devries@farma.fgg.eur.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie