Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Amersfoort speelt in op nieuwe winkeltrends

Datum nieuwsfeit: 27-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amersfoort

Gemeente Amersfoort speelt in op nieuwe winkeltrends

Funshoppen in de historische binnenstad met de Langestraat als spil en de boulevard op de Stadsring als gezicht van het winkelgebied. Dat zijn enkele punten uit de nieuwe Nota Detailhandel. De gemeente Amersfoort heeft op het gebied van detailhandel de laatste jaren bepaald niet stilgezeten. En ook de komende jaren staat er nog heel wat te gebeuren.

Hoewel de vorige Nota Detailhandel uit 1991 op hoofdlijnen nog niet aan actualiteit heeft ingeboet, is een actualisering gewenst in verband met o.a. grote winkelprojecten en een veranderde vraag van de consument met een nieuwe winkelbehoefte. Amersfoort groeit. Van 125.000 Amersfoorters nu naar ruim 150.000 in 2008. Het huidige winkelaanbod voldoet in omvang nu al niet meer aan de behoefte. Voor de gemeente was dit de aanleiding om samen met partners en belanghebbenden van gedachten te wisselen hoe nu verder te gaan in de nabije toekomst. In deze nota wordt ruime aandacht gegeven aan bestaande winkelgebieden. Speerpunten in de nota zijn: de binnenstad (De Langestraat), Soesterkwartier en de Arnhemseweg.

Binnenstad
De winkels in het kernwinkelgebied aan de ring van Amersfoort worden fors uitgebreid. Nieuwe winkelformules zullen daar gestalte krijgen. Hierdoor verschuift het zwaartepunt naar het zuidelijke deel van de historische binnenstad, de driehoek Arnhemse straat - Utrechtse straat
- Stadsring (Boulevard). De binnenstad krijgt hierdoor een gezicht naar buiten. Bereikbaarheid (ruimtelijk en wat winkelopeningstijden betreft), kwaliteit en variteit zijn belangrijke aspecten voor de waardering van de binnenstad. Funshoppen in historische binnenstad De kansen voor de historische Binnenstad liggen bij het 'funshoppen', het winkelen voor het plezier. Hier zal vooral ingezet worden op:

verrassende en attractieve winkels

verlenging van de verblijfsduur van consumenten door gezellige daghoreca

sfeervolle pleinen en overige openbare ruimten

bijzondere evenementen

een historische setting.

Langestraat centraal
De Langestraat vervult in deze funshop-visie een spilfunctie in het kernwinkelgebied:

als verbinding tussen de Zuidelijke entree en de Noordelijke entree van de binnenstad en omgekeerd.

De Langestraat dient op zichzelf een bezoek aan de binnenstad te rechtvaardigen, met bijvoorbeeld een concentratie van bijzondere speciaalzaakjes in het tweede deel van de Langestraat (van de Krommestraat tot de Kamp).

Als straat waarlangs horecapleinen (Lieve Vrouwekerkhof, de Hof) en overige bijzondere voorzieningen gevestigd zijn (Mooierplein) en als verbinding met de winkellus Kromme Straat - Achter het oude stadhuis - de Hof (de 'secundaire route').

als het unieke monumentale historische centrum van Amersfoort, met prachtige kerken, geweldige pleinen en pleintjes, een uniek verblijfsklimaat en schitterende panden met juweeltjes van gevels.

Een toename en eventuele verschuiving van bezoekersstromen naar de binnenstad vereist zorgvuldige aandacht voor de bereikbaarheid van de binnenstad. De parkeergarages onder De Soeverein en Sint Joris worden belangrijk voor de bereikbaarheid van de zuidelijke binnenstad per auto.

Soesterkwartier
Het zelfstandige kleinwinkelbedrijf is in het Soesterkwartier vrijwel verdwenen en de Noordewierweg is als centrum van de wijk niet het brandpunt van de ontwikkelingen. Het belang en de omvang van de ontwikkelingen in en rondom Soesterkwartier vergen extra aandacht voor de kwetsbare verzorgingsstructuur in deze wijk met de hoogste koopkrachtbinding in de dagelijkse sector. In het kader van het wijkperspectief Soesterkwartier zal hierover verder worden gesproken met ondernemers en bewoners.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie