Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Publicatie: Duurzame ontwikkeling in Noord-Nederland

Datum nieuwsfeit: 27-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Verschenen

Uitgave

Economische structuur Noord-Nederland is geschikt voor duurzame ontwikkeling

Landbouw en industrie kunnen in Noord-Nederland gezamenlijk de spil vormen van een economie gericht op duurzaamheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Chemiewinkel en het Centrum voor Energie- en Milieukunde van de Rijksuniversiteit Groningen en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, directie Noord. Landbouwproducten kunnen grondstoffen zijn voor hoogwaardige materialen. Ook plantenresten zoals bladeren, stengels en plantensappen, die nu als afval worden beschouwd, kunnen economische waarde krijgen. Dat betekent nieuwe producten en werkgelegenheid in combinatie met voordelen voor het milieu, zegt de uitvoerder van het onderzoek, de student milieuwetenschappen Albert-Jan Abma. De opstellers van het rapport stellen dat Noord-Nederland een economische structuur heeft die geschikt is voor een duurzame ontwikkeling. Sectoren als landbouw, agro-verwerking en chemie zijn er sterk aanwezig. Wel is een nieuwe visie op produceren nodig. Planten moeten beter en vollediger benut worden. Nieuwe fabrieken (bioraffinaderijen) kunnen planten scheiden in afzonderlijke bestanddelen. Sommige zijn geschikt voor hoogwaardige toepassingen, zoals farmaca en fijnchemicaliën, andere voor bulkchemie. 'Vervuiling is verspilling' moet bij dit alles het leidende principe zijn. Productie moet plaatsvinden op basis van drie criteria. Grondstoffen moeten hernieuwbaar zijn (1), in gesloten kringlopen verwerkt worden (2) en zo efficiënt mogelijk worden gebruikt en herbruikt (3). Als stoffen de economische kringloop verlaten in de vorm van emissies moeten deze passen in de ecologische kringlopen zonder dat ze verstoringen veroorzaken. Bij een symposium in september waarin de resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd, bleek dat bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties enthousiast reageren op de toekomstvisie uit het rapport. De onderzoekers zeggen daarom dat het er niet alleen op lijkt dat er goede kansen liggen in het noorden, maar dat er ook voldoende wil is om die kansen te grijpen.

Titel

Science of Fiction. Visie op een duurzame ontwikkeling van Noord-Nederland tot 2015

Auteur

Albert-Jan Abma

Uitgave

Rapport C 90, Chemiewinkel RUG

Bestellen

Chemiewinkel Rijksuniversiteit Groningen, Nijenborg 4, 9747 AG Groningen, tel. (050)363 41 32, fax (050)363 75 26, e-mail (c.m.ree@chem.rug.nl)

Informatie

Albert-Jan Abma is bereikbaar bij het ministerie LNV Noord, tel. (050)599 23 53.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie