Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Staatssecretaris Ybema naar Cuba

Datum nieuwsfeit: 28-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken - Persbericht 142 Datum: 07-09-1999

STAATSSECRETARIS YBEMA NAAR CUBA

Staatssecretaris Ybema van Economische Zaken brengt van 28 oktober tot 3 november 1999 een bezoek aan Cuba. Hij wordt vergezeld door een bedrijvendelegatie, onder leiding van de heer T.H. Woltman, voorzitter van de Kamer van Koophandel Amsterdam. Dit bezoek, het eerste politieke bezoek vanuit Nederland aan Cuba sinds 1979, is een gezamenlijk initiatief van de staatssecretaris, de EVD, het Instituut voor Latijns Amerika en de Kamer van Koophandel Amsterdam.

Ybema zal besprekingen voeren met onder andere de Ministeries van Buitenlandse Handel, Buitenlandse Zaken, Economie en Planning, Basisindustrieen en Transport en met vertegenwoordigers van de Centrale Bank en de Cubaanse Kamer van Koophandel. Met de Cubaanse Minister van Buitenlandse Investeringen zal hij een bilaterale investeringsbeschermingsovereenkomst ondertekenen. De staatssecretaris zal ook de opening van het Holland paviljoen op de internationale jaarbeurs van Havanna bijwonen.
Voorts praat Ybema met Cubaanse dissidenten. Economische Zaken zal hierover contact onderhouden met onder andere Pax Christi en Glasnost in Cuba.
De bedrijven kunnen desgewenst deelnemen aan de officiele besprekingen. Daarnaast is er voor de bedrijven een matchmakingprogramma.

Het voorgenomen bezoek past binnen het Nederlandse beleid om de dialoog met Cuba zoveel mogelijk te intensiveren. In de eerste plaats om te voorkomen dat ons land ten opzichte van andere landen achterop raakt, en ook om een verdere basis te scheppen, waarin ruimte is om misstanden met kracht aan de orde te stellen.
Frankrijk, Spanje, Belgie, Italie, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan hebben bijvoorbeeld de betrekkingen met Cuba aangehaald.

Nederland heeft economisch een sterke positie in Cuba, vooral op het gebied van de handel en scheepsbouw. Ongeveer dertig Nederlandse bedrijven hebben er een vestiging. Na Rusland en Canada is ons land met f 455 mln. de derde bestemming voor de Cubaanse export. Jaarlijks importeert Cuba voor f 100 mln. uit Nederland, dat daarmee op de elfde plaats staat. Uit Cuba komen vooral nikkel, suiker, tabak en citrus, terwijl Nederland met name transportmiddelen, medische apparatuur, elektrische apparaten, bier, pootaardappelen en andere landbouwproducten uitvoert naar Cuba. Vooral voor bedrijven in de landbouw, visserij, agro-industrie, toerisme (infrastructuur en toelevering), biotechnologie, farmacie en infrastructuur biedt Cuba interessante mogelijkheden. Deze mogelijkheden zijn echter mede afhankelijk van de verdere opening van Cuba en van meer orientatie op een markteconomie.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie