Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cd-presentatie: Majeurcarillon Academiegebouw RUG

Datum nieuwsfeit: 28-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Nummer 144 21 oktober 1999

universitair Beiaardier auke de boer

Majeurcarillon Academiegebouw op CD

Op donderdag 28 oktober 1999 wordt de CD Hora Finita gepresenteerd met muziek van het unieke majeurcarillon van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze CD, naar een idee van het Representatiefonds van de universiteit, kwam tot stand in nauwe samenwerking met Stichting Noordelijk Orkestrale Manoeuvres (Stichting NOM). Hora Finita is een uitgave van de RUG-winkel. De presentatie vindt plaats om 16.30 uur in de Spiegelzaal van het Academiegebouw aan de Broerstraat 5 te Groningen.

Universitair beiaardier Auke de Boer bespeelt op de CD het majeurcarillon dat het Representatiefonds ter gelegenheid van zijn honderdjarig bestaan in 1996 aanbood aan de Groningse universiteit. Het bijzondere klokkenspel is uitgerust met klokken die, in tegenstelling tot de traditionele carillonklokken, een grote in plaats van een kleine terts in de boventoonreeks hebben. Hierdoor is mogelijk dat het carillon samenspeelt met andere instrumenten. Op Hora Finita worden onder meer delen uit de Schilderijententoonstelling van Moessorgsky (1839-1881) ten gehore gebracht. Het betreft een bewerking voor instrumentaal ensemble en carillon. Verder staat er op de CD muziek van J.S. Bach en Tielman Susato (ca. 1500-1561) en is het speciaal ter gelegenheid van het 385-jarig bestaan van de RUG gecomponeerde muziekstuk Droom in, Droom uit van Klaas Hoek te beluisteren. Een stuk voor carillon, stem, Bambuso Sonoro, blazers en slagwerk. Stemkunstenares Greetje Bijma vertolkt daarin de op improvisaties gebaseerde vocale partij. Het gelegenheidsensemble dat zijn medewerking aan de productie van de CD verleende bestaat uit musici van Stichting NOM, onder leiding van dirigent Leendert Runia.

Noot voor de pers


* Nadere informatie: Erik Vermeeren, telefoon (050)363 27 00, e-mail: (e.vermeeren@bureau.rug.nl)

* Een overzicht van de muziekstukken op de cd is te vinden op de website www.veltheer.nl/stichtingnom/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie