Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internationale actiedagen over vliegverkeer en milieu

Datum nieuwsfeit: 29-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Milieudefensie

Persbericht Milieudefensie

Internationale Actiedagen op 29 en 30 oktober over vliegverkeer en milieu

The Sky Has a Limit: Stop uitstoot en lawaai van vliegtuigen!

Amsterdam, 28 oktober 1999 --- Meer dan 100 milieu- en bewonersorganisaties in 17 landen nemen op 29 en 30 oktober deel aan de derde Internationale Actiedagen over vliegverkeer en milieu.

Friends of the Earth Europe en Friends of the Earth Netherlands/Milieudefensie hebben de activiteiten gecoördineerd. De acties variëren van het lanceren van een zeppelin en het ophangen van spandoeken tot demonstraties op vliegvelden en ronde-tafeldiscussies.

Met deze Internationale Actiedagen laten de organisaties hun zorg horen over de groeiende gevolgen van het vliegverkeer voor het milieu en omwonenden van vliegvelden. In de volgende landen worden activiteiten georganiseerd: Frankrijk, Portugal, Zweden, Cyprus, Engeland, Griekenland, Duitsland, België, Luxemburg, Verenigde Staten, Spanje, Macedonië, Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland en Canada.

De Actiedagen lopen parallel aan COP5, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties van 25 oktober tot 5 november in Bonn waar regeringen discussiëren over mondiaal klimaatbeleid.

‘The Sky Has a Limit’

Vliegverkeer bedreigt het milieu en de kwaliteit van leven in de buurt van vliegvelden: lucht, bodem en water worden vervuild en mensen hebben te lijden van lawaai en lopen meer risico’s om astma, kanker en andere ziektes op te lopen. Vliegverkeer draagt bij aan klimaatverandering.

De United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) concludeerde eerder dit jaar dat de bijdrage van het vliegverkeer aan de uitstoot van broeikasgassen toeneemt tot 15 procent in het jaar 2050 als er geen maatregelen worden genomen. Deze week stelden Nederlandse wetenschappers van het IPCC dat steeds duidelijker wordt dat menselijk gedrag van invloed is op het klimaat.

Eis: reductiedoelstellingen ook voor de luchtvaart

Het bestaande mondiale klimaatbeleid bevat geen reductiedoelstellingen voor broeikasgassen die worden veroorzaakt door het internationale vliegverkeer. Intussen bedreigt de voortdurend toenemende uitstoot van de luchtvaart de reducties die worden bereikt in andere sectoren.

De organisaties die deelnemen aan de Actiedagen doen daarom een beroep op hun eigen regering om de uitstoot van het vliegverkeer mee te nemen in hun klimaatbeleid en reductiedoelstellingen voor vliegverkeer te formuleren.

De Internationale Actiedagen zijn een initiatief van Friends of the Earth Europe en Milieudefensie/ Friends of the Earth Netherlands. Friends of the Earth is een internationaal netwerk van milieuorganisaties. De alliantie ‘Right Price for Air Travel’ pleit voor internationale maatregelen om de milieugevolgen van vliegverkeer terug te dringen, zoals (1) een heffing op vervuilende uitstoot van vliegverkeer, (2) strengere normen voor vervuiling en lawaai van vliegverkeer en (3) een samenhangend Europees beleid om de ontwikkeling van vliegvelden aan banden te leggen.

Voor meer informatie

Persvoorlichting Milieudefensie 020 – 55 07 333 Woordvoering Milieudefensie in Bonn: Paul de Clerck 06 51 - 78 89 60

Beschikbare bijlage:
Overzicht van activiteiten en contactpersonen op 29 en 30 oktober in 17 landen (5 pag.)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie