Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aantwoord kamervragen over naleving Kinderrechtenverdrag

Datum nieuwsfeit: 29-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

DEN HAAG

Directie Verenigde Naties

Afdeling Juridische en Sociale Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061


2500 EB Den Haag

Datum 29 oktober 1999
Kenmerk 99/JS/0793
Blad 1/1
Bijlage(n) Antwoorden op kamervragen
Betreft Beantwoording vragen van de leden Hoekema en Albayrak over de Nederlandse rapportage in het kader van het Kinderrechtenverdrag C.c. -

Zeer geachte voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier Uwer Kamer, dd. 10 oktober 1999, kenmerk 2990000940, waarbij gevoegd waren de door de leden Hoekema en Albayrak overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij U ingediende vragen, heb ik de eer mede namens de Staatssecretaris van Justitie, U als bijlage dezes de antwoorden op de gestelde vragen te doen toekomen.

Ik ga ervan uit dat met deze antwoorden tevens de opmerking van de leden Arib en Kant met betrekking tot hetzelfde onderwerp gedaan tijdens het ordedebat van de Tweede Kamer op 12 oktober jl., zijn afgehandeld.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoorden van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Cohen, Staatssecretaris van Justitie, op vragen van de leden Hoekema (D66) en Albayrak (PvdA) over de Nederlandse rapportage met betrekking tot de naleving van het Kinderrechtenverdrag.

Vraag 1:

Hebt u kennis genomen van de kritiek op Nederland in het rapport over naleving van het Verdrag voor de Kinderrechten dat op 8 oktober jl. in Genève is gepresenteerd?

Antwoord

De regering heeft kennis genomen van de concluderende opmerkingen van het VN-Comité inzake de Rechten van het kind en de daarin opgenomen aanbevelingen met betrekking tot de uitvoering door Nederland van de bepalingen van het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind. De reactie op deze aanbevelingen, die is opgesteld in overeenstemming met de betrokken bewindslieden, en de concluderende opmerkingen zelf, gaan de Kamer als bijlage bij deze brief toe, tezamen met de Nederlandse rapportage en de antwoorden op de schriftelijke vragen van het Comité naar aanleiding van die rapportage.

Vraag 2:

Kunt u reageren op de beschuldiging dat de Nederlandse delegatie in Genève "slecht beslagen ten ijs kwam" en dat de Nederlandse vertegenwoordigers zich "weinig professioneel opstelden"?

Antwoord

De Nederlandse delegatie naar de 20ste zitting van het VN-Comité inzake de Rechten van het Kind was op de gebruikelijke wijze samengesteld uit (in totaal 8) vertegenwoordigers van ministeries die ook betrokken waren bij de opstelling van de rapportage en de beantwoording van de 37 schriftelijke vragen door het VN-Comité inzake de Rechten van het Kind gesteld vooruitlopend op de mondelinge behandeling, te weten Justitie, VWS, SZW, en BZ (dat de opstelling van de Nederlandse rapportages coòrdineert).

Daarnaast waren de eveneens gebruikelijke voorzieningen getroffen voor ruggespraak van de delegatieleden met hun eigen Ministeries alsmede met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, het Ministerie van Defensie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Tijdens de anderhalve dag durende behandeling van het Nederlandse rapport werden door het Comité ruim 100 verdere mondelinge vragen gesteld aan de Nederlandse delegatie.

Ondanks de zeer beperkte tijd konden op 7 na alle gestelde vragen staande de vergadering worden beantwoord. Met betrekking tot de ontbrekende antwoorden werd een schriftelijke reactie toegezegd door de delegatie.

In zijn concluderende opmerkingen spreekt het Comité van een heldere en uitgebreide rapportage, van gedetailleerde schriftelijke antwoorden en aanvullende informatie verschaft tijdens de zitting, die het Comité in staat stelden de situatie van de rechten van het kind in Nederland te beoordelen. Het Comité spreekt zijn spijt erover uit dat enkele vragen onbeantwoord zijn gebleven.

De conclusies van het Comité geven derhalve geen grond aan de in de vraag genoemde kwalificaties.

Vraag 3:

Waarom is geen inzicht gegeven in de hoofdlijnen van het Nederlandse beleid met betrekking tot de AMA's, zoals dat onder meer vorm krijgt in onder meer de binnenkort te verschijnen nota over AMA's, en de aanpak van de problematiek van Nigeriaanse AMA's in het bijzonder.

Antwoord

In het Nederlandse rapport over het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind van mei 1997 zijn in de paragrafen 307 tot en met 315 reeds de hoofdlijnen opgenomen van het Nederlandse beleid voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's).

In de zomer van 1999 heeft het VN-Comité inzake de Rechten van het Kind nadere vragen gesteld over de huidige situatie van de alleenstaande minderjarige asielzoekers. Het antwoord op deze vragen treft u aan onder nummer 27 van de antwoorden die u met het Nederlandse rapport heeft ontvangen.

Tijdens de zitting van het Comité in Genève is tenslotte nog de vraag gesteld wat de Nederlandse overheid doet ter bescherming van minderjarigen in de opvangcentra om te voorkomen dat zij in handen vallen van mensensmokkelaars en mogelijk terecht komen in de prostitutie.

Daarop is geantwoord:


-Er lopen nog strafrechtelijke onderzoeken naar het verdwijnen van minderjarige asielzoekers uit opvangcentra.


-In de opvangcentra wordt voorlichting gegeven aan de risicogroep, die bestaat uit alleenstaande minderjarige asielzoekers uit Nigeria, Liberia, Sierra Leone en Soedan, over de gevaren die hen kunnen bedreigen.


-De minderjarigen worden onder extra toezicht geplaatst. Voorts wordt gepoogd om deze asielzoekers in de nabijheid van hun begeleiders te huisvesten.


-In samenwerking met de Vreemdelingendiensten wordt een signalement opgemaakt van de asielzoekers behorend tot deze risicogroep, zodat bij vermissing adequate informatie verstrekt kan worden die het opsporingsonderzoek vergemakkelijkt.


-De aandacht voor de aanpak van mensensmokkelaars die verantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van alleenstaande minderjarige asielzoekers, is geïntensiveerd en heeft in het afgelopen jaar resultaat gehad. Twee grote opsporingsonderzoeken hebben geleid tot veroordelingen door de rechter.

Vraag 4:

Is er aanleiding naar de VN een beter onderbouwde reactie te doen uitgaan?

Antwoord

Terzake zij verwezen naar de antwoorden op de vragen 1 en 2.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...