Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GroenLinks presenteert: Een prettig klimaat

Datum nieuwsfeit: 01-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks

GroenLinks presenteert een prettig klimaat

GroenLinks heeft forse kritiek op de Uitvoeringsnota Klimaatbeleid van het kabinet. Minister Pronk legt met deze nota vooral vast dat we het volgende decennium vooral niet zullen benutten voor de noodzakelijke veranderingen.

Minimaal 50% van de CO2-reductie wil het kabinet in het buitenland halen. GroenLinks vindt dit een slecht beleid. Het kabinet maakt zich afhankelijk van een onzeker instrument waarover nog geen internationale overeenstemming is bereikt. Bovendien kan daardoor de CO2 die wij in Nederland uitstoten blijven groeien. Dat is een ongewenste uitkomst die in strijd is met de Kyoto-doelstellingen.

Er is grote kans dat het maatregelenpakket van het kabinet niet voldoende zal zijn om de reductiedoelstelling te bereiken.

De industrie wordt gespaard. De bijdrage is maximaal 2,3 Mton CO2. Het 'harde' deel is slechts 0,5-1,3 Mton. Dit is afgesproken in het Convenant Benchmarking waarin de regering heeft vastgelegd om 13 jaar geen extra maatregelen te nemen.

De klimaatnota van paars staat verdere fiscale vergroening in de weg, zelfs een Europees ecotax voor grootverbruikers verdwijnt uit beeld.

Ook in de richting van het verkeer als bron voor CO2-uitstoot zijn alle structurele maatregelen uit het pakket geschrapt.

Daarom komt GroenLinks vandaag met eigen voorstellen voor het klimaatbeleid. De nota "Een prettig klimaat" bevat een pakket concrete en harde maatregelen waarmee de Kyoto-doelstelling effectief wordt gehaald. GroenLinks vindt dat de Nederlandse reductiedoelstelling voor
100% met nationale maatregelen moet worden ingevuld. GroenLinks kiest voor de meest kosteneffectieve maatregelen en voor maatregelen met grote toekomstwaarde.

De drie belangrijkste voorstellen uit het maatregelenpakket:


-energieheffing voor grootverbruikers


-verlaging maximumsnelheid voor verkeer,


-verplicht aandeel duurzame energie: 10% in 2010.

Nagenoeg alle maatregelen uit het GroenLinks pakket zijn door RIVM en CPB doorgerekend en als 'hard' beoordeeld.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie