Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leidse Gopher-informatiediensten opgeheven

Datum nieuwsfeit: 01-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

De Leidse Gopher-informatiediensten m.i.v. november opgeheven

30-09-99

Met ingang van 1 november zal de Gopher-informatiedienst van onze universiteit worden opgeheven. Daarmee komt een einde aan een belangrijke fase in de ontwikkeling van het 'campus-wide information system' (CWIS).

Het Leidse CWIS-project Klikspaan startte in januari 1993 gebruikmakend van VTX (van Digital) als platform, omdat dit platform toen stabieler leek dan Gopher en omdat de stormachtige groei van internet nog niet te voorzien was.

Gopher is een internet-standaard en kan gezien worden als de voorloper van het world-wide-web. Gopher is in 1991 ontwikkeld aan de University of Minnesota met de bedoeling om informatie op het internet beschikbaar te stellen en te lokaliseren. Gopher heeft zeer bijgedragen aan het toegankelijk maken van internet. Het is geheel menugestuurd, maar er kon ook op trefwoord gezocht worden (zelfs wereldwijd) met de indexen van Veronica. De meeste Gophers zijn niet grafisch, maar aan het einde van de ontwikkeling waren er ook grafische Gophers beschikbaar, zodat plaatjes niet alleen beschikbaar konden worden gesteld, maar ook getoond. De ontwikkeling van grafische Gophers werd echter ingehaald door de ontwikkeling van het world-wide-web. [In 1993 werd bij het CERN in Geneve door Tim Berners Lee het World-Wide-Web vrijgegeven, dat gebruikt maakt van het http-protocol].

In 1994 werd in Leiden het VTX verlaten als CWIS-platform en werd overgegaan op Gopher (gopher://rulcis.leidenuniv.nl/). Meteen werd 'doorgestart' richting world-wide-web (www.leidenuniv.nl/) als CWIS-platform, omdat inmiddels ook de browsers Mosaic en Netscape beschikbaar waren.

Zo werd b.v. de complete universiteitsgids beschikbaar gesteld via Gopher. Ook de Mare deed van zich spreken. Zij behoren tot de laatste actieve leveranciers. Vooral het oude Bureau voor de Universiteit en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid waren actief met dit medium in de weer. Rechten stelde o.a. tentamenroosters en -uitslagen beschikbaar, die zeer veel werden geraadpleegd. Het BvdU scoorde hoog met het Vacaturebulletin en nieuwsberichten. Maar ook de UB en het CRI deden volop mee.

De gebruikersvriendelijkheid was groot te noemen. Informatieleveranciers die hun berichten op CWIS-Gopher wilden zetten, konden dat doen zonder WordPerfect 5.1 te verlaten! Er hoefden slechts twee macro's gestart te worden en enkele gegevens te worden ingevuld. Daarna werd de tekst in een standaard layout op de achtergrond ge-emaild naar de Gopher-server en op de bestemde plaats toegevoegd. Ook het verwijderen van berichten kon men vanuit WP 5.1 doen. Vanaf 1995 is hier, zoals gezegd erg veel gebruik van gemaakt. Duizenden berichten zijn zo geplaatst.

Naast het CWIS-project Klikspaan startte in 1994-95 het Oasis-project met de bedoeling ervaring op te doen met elektronisch publiceren. In kader van dit project werd een server aangeschaft, die zowel Gopher als WWW ondersteunde. Deze Oasis-server is nog steeds in gebruik als de centrale webserver van de Universiteit Leiden (www.leidenuniv.nl/). De Gopher (gopher://oasis.leidenuniv.nl/) zal net als de andere Gopher worden afgesloten m.i.v. 1 november.

Met deze beeindiging van alle Gopherdiensten is het niet overdreven om te spreken van de afsluiting van een tijdperk. World-Wide-Web heeft in zekere zin Gopher verslagen. Het is niet gebonden aan menu's (want hypertext is mogelijk). Het kan beeld, zelfs bewegend beeld weergeven. Het is aantrekkelijker. Het biedt mogelijkheden om een visuele huisstijl te hanteren. En de interface van internet-browsers (zoals Netscape en Internet Explorer) worden voor steeds meer zaken gebruikt: het doen van aanvragen via formulieren; het bijhouden van databases; het lezen en verzenden van emails; en straks wellicht ook het schrijven van onze brieven.

Gopher is voorbij. Wie de nog bestaande Gophers in de Verenigde Staten raadpleegt, merkt het hoge aantal links dat niet meer functioneert. Maar gebruikers verdwaalden minder snel in de informatie. Een beetje weemoed is dus wel gepast. Friso Keulen

071-5273069


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie