Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internationale Conferentie Rode Kruis

Datum nieuwsfeit: 01-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis en regeringen gaan met concrete humanitaire engagementen de
21ste eeuw in
Internationale Conferentie: 1-6 november 1999

Van 1 tot 6 november 1999 vindt in Genève de 27ste Internationale Rodekruis- en Rodehalvemaanconferentie plaats die het Rode Kruis en staten een laatste mogelijkheid biedt om zich te beraden over de humanitaire agenda op de valreep van de 21ste eeuw.

Doel van de Internationale Conferentie is middelen mobiliseren en methodes uitwerken om hulp te bieden aan slachtoffers van gewapende conflicten en humanitaire bijstand te verlenen aan kwetsbare personen. De deelnemers zijn: de Internationale Federatie van Rodekruis- en Rodehalvemaanverenigingen, de 176 nationale verenigingen, het Internationale Rodekruiscomité (ICRC) en de 188 staten die de Verdragen van Genève van 1949 hebben geratificeerd.

Actieplan 2000-2003

Tijdens de vorige conferenties werd telkens geijverd voor de aanvaarding van resoluties over specifieke problemen, zoals bijvoorbeeld voor het verbod op antipersoonsmijnen. Voor de huidige conferentie heeft het Rode Kruis gekozen voor een nieuwe aanpak. Ditmaal wil de Internationale Conferentie de staten en de nationale verenigingen niet alleen sensibiliseren maar ook aanzetten tot actie. Een middel daartoe is de aanvaarding van een actieplan dat de prioriteiten vastlegt voor de komende 4 jaar. In het actieplan zullen
3 grote thema's aan bod komen: de bescherming van slachtoffers tijdens gewapende conflicten door het respect voor Internationaal Humanitair Recht; de humanitaire actie bij conflicten en rampen; en een strategische partnerwerking tussen staten en nationale rodekruis- en rodehalvemaanverenigingen om het leven van kwetsbare personen te verbeteren.

Concrete engagementen

Nieuw is ook dat staten en nationale verenigingen individueel of gezamenlijk een engagement op zich kunnen nemen om concrete punten uit het actieplan te realiseren. Anders dan het actieplan zijn deze 'pledges' op maat geschreven van iedere nationale vereniging of staat. Omdat een consensus niet noodzakelijk is, bestaat bovendien niet het gevaar genoegen te moeten nemen met de kleinste gemene deler. Zowel het Belgische Rode Kruis als de Belgische overheid zullen een engagement formuleren en zij zullen ook een gezamenlijk engagement opnemen.

Workshops

Gelijklopend met de conferentie vinden deze keer ook 14 workshops plaats over diverse humanitaire thema's waaraan ook niet-leden van de conferentie deelnemen zoals specialisten, journalisten...

Resultaten onderzoek 'Mensen over oorlog'

Tijdens de Internationale Conferentie zullen de volledige resultaten van het onderzoek 'People on war' worden bekendgemaakt. Met deze wereldwijde consultatie liet het Rode Kruis meer dan 20.000 mensen uit verschillende regio's aan het woord over grenzen in oorlogstijd. De resultaten moeten helpen mensen een betere bescherming te bieden tegen de gevolgen van een oorlog.

Enkele belangrijke data en onderwerpen:


* Van 23 oktober tot 30 oktober: Algemene Vergadering en Raad van Afgevaardigden, twee statutaire vergaderingen van de Rodekruisbeweging met ondermeer de goedkeuring van een actieplan tot 2010 en de verkiezing van een nieuwe secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Rodekruis- en Rodehalvemaanverenigingen.

* Van 1 - 6 november: Internationale Rodekruis- en Rodehalvemaanconferentie

+ 1 november: workshop resultaten onderzoek 'Mensen over oorlog'

+ 2 november: toespraak van Prinses Astrid, voorzitter van het Belgische Rode Kruis, in de plenaire vergadering
+ Engagement van het Belgische Rode Kruis over de bestraffing van oorlogsmisdaden, engagement van de Belgische overheid en gezamenlijk engagement

+ 5 november: Prinses Astrid bezoekt de workshop 'Humanitaire actie en het bedrijfsleven: gemeenschappelijke belangen?', georganiseerd door het Belgische Rode Kruis, de Belgische overheid en het Henry Dunant Centre for humanitarian dialogue
* 10 november: bekendmaking van de resultaten van het onderzoek 'Mensen over oorlog' en van de Internationale Conferentie door Rode Kruis-Vlaanderen in Brussel

Tuur Hoste, departementshoofd Communicatie van Rode Kruis-Vlaanderen, neemt deel aan de Internationale Conferentie en verblijft vanaf 23 oktober in Genève. Hij is beschikbaar voor informatie en interviews. Gsm: 0476/50.50.58.

Brussel, 22 oktober 1999

Voor meer informatie:
Leen Tullen, tel. kantoor: (02)645.45.01, gsm: (075)64.00.23, fax: (02)646.04.41, e-mail: perszaken@redcross-fl.be Rode Kruis-Vlaanderen-Perszaken, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie