Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Allergie vergroot kans overgevoelige luchtwegen

Datum nieuwsfeit: 01-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Allergie vergroot kans op overgevoelige luchtwegen

Astma- en COPD patiënten hebben een ontsteking in de luchtwegen, waardoor deze gevoeliger kunnen zijn dan anders. Dat betekent dat de luchtwegen zich vernauwen na inademing van prikkelende stoffen als mist of bakluchtjes. Toch heeft niet iedereen met luchtwegklachten ook overgevoelige luchtwegen, en andersom: mensen met overgevoelige luchtwegen hebben niet automatisch longklachten. Désirée Jansen onderzocht of allergische factoren een rol spelen bij het ontstaan van overgevoelige luchtwegen, luchtwegklachten of beide. Dat blijkt inderdaad het geval. De promovendus ontdekte dat eosinofilie een verhoogde kans op overgevoelige luchtwegen geeft. En de combinatie van eosinofilie en luchtwegovergevoeligheid maakt het ontstaan van chronische klachten weer waarschijnlijker. Men spreekt van eosinofilie als bepaalde witte bloedcellen, eosinofielen, verhoogd in het bloed aanwezig zijn. Het vormt een maat voor allergie. Welke rol de eosinofielen precies spelen is nog onduidelijk. "De aanwezigheid van grote aantallen eosinofielen in het bloed kan betekenen dat het immuunsysteem sneller reageert op specifieke prikkels," vemoedt Jansen. "Deze prikkels kunnen de eosinofielen in de luchtwegen activeren, waardoor ze stoffen uitscheiden die de luchtwegen beschadigen. Daardoor kan overgevoeligheid ontstaan of verergeren, met luchtwegklachten als gevolg."

Mevrouw Jansen (Hengelo, 1969) studeerde voeding van de mens aan de Landbouw-universiteit Wageningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Epidemiologie & statistiek van de disciplinegroep Gezondheidswetenschappen van de RUG en bij de afdelingen Longziekten en Pathologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Het onderzoek vond plaats binnen de Cara Research Group. Het Astma Fonds financierde het onderzoek.

Datum en tijd

maandag 1 november 1999, 16.00 uur

Promovendus

mw. D.F. Jansen, tel. (050)363 28 61, fax (050)363 30 82, e-mail (d.jansen@med.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Symptomatic and asymptomatic airway hyperresponsiveness: epidemiological and pathological studies

Promotores

prof.dr. D.S. Postma, prof.dr. W. Timens

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie