Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Duurzame exploitatie van tropische regenwouden

Datum nieuwsfeit: 01-11-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

ma 01-11-99 DUURZAME EXPLOITATIE VAN TROPISCH REGENWOUDEN IS MOGELIJK
tijd 16:00 uur

onderwerp Promotie ir. A.P. Vooren, St.-Germain-sur-Ille (Frankrijk)
titel Introduction de la bionomie dans la gestion des forets tropicales denses humides
promotor(en): prof.dr.ir. R.A.A. Oldeman (bosteelt en bosecologie) (co)promotor(en): dr. J.L. Guillaumet (Laboratoire de Phanerogamie, MHHN, Parijs)

informatie stafafdeling communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003

Tropische regenwouden worden gekenmerkt door een zeer hoge graad van diversiteit aan soorten en levensvormen. Behalve voor de grote verscheidenheid aan nuttige producten, is nu ook veel aandacht voor de rol die deze bossen vervullen binnen de klimaatregulatie op aarde en voor de instandhouding van genetische diversiteit. Volgens bosbouwer Fred Vooren is een ecologisch beheer en exploitatie van tropische bossen mogelijk als rekening wordt gehouden met de eisen van de bionomie, de leer die de grenzen aangeeft waarbinnen een vorm van gebruik mogelijk is zonder dat de bestaansvoorwaarde van het biologische systeem in gevaar komt. Duurzame oogst van hoogwaardige houtsoorten kan hand in hand gaan met instandhouding van de opgebouwde soortensamenstelling, de bosmatrix en het verjongingspotentieel (van de te benutten boomsoorten). Herkenning van afstervende bomen vanuit de lucht en luchttransport van stamhout zou exploitatieschade aan bossen aanzienlijk kunnen terugdringen. De hoge kosten maken het nu nog niet mogelijk deze techniek toe te passen. Conservatie kan in dit opzicht gezien worden als een verstandige vorm van voorraadbeheer.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie