Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Enquete: kolencentrales moeten snel over op aardgas

Datum nieuwsfeit: 01-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GREENPEACE P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 31 oktober 1999.

Meerderheid Nederlandse bevolking voor hard optreden overheid bij CO2-reductie

KOLENCENTRALES MOETEN SNEL OVER OP AARDGAS

De overheid moet stroomproducenten verplichten kolencentrales om te schakelen naar aardgas. Dat vindt ruim de helft van de Nederlandse bevolking. Uit een NIPO-enquête, in opdracht van Greenpeace, blijkt dat 54% van de ondervraagden dergelijk hard optreden van de overheid noodzakelijk acht om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen. Greenpeace hoopt dat de uitkomst van de enquête van invloed is op het debat maandag in de Tweede Kamer over de Uitvoeringsnota Klimaatbeleid van het kabinet.

Het kabinet wil onder andere dat de CO2-uitstoot van kolencentrales in 2008 gelijk is aan die van gasgestookte centrales, die 40% minder broeikasgas produceren. De bewindslieden hopen daarover vrijwillige afspraken met de stroomproducenten te maken. Als tegenprestatie zou de brandstofbelasting op kolen en gas worden afgeschaft. Desondanks weigert de industrie mee te werken aan de omschakeling van kolen naar gas met dreigend omzetverlies als argument.

Hoewel de klimaatnota in alle talen zwijgt over kernenergie, zal de centrale in Borssele ongetwijfeld ter sprake worden gebracht tijdens het debat maandag. De VVD hoopt, samen met de stroomproducenten, dat de levensduur van Borssele met tien jaar wordt verlengd tot 2013. Greenpeace is hier fel op tegen. De beperkte bijdrage van de kerncentrale aan de reductie van de CO2-uitstoot weegt niet op tegen de productie van nog meer gevaarlijk radioactief afval, waarmee de wereld duizenden jaren wordt opgescheept. Greenpeace weet zich gesteund door de Nederlandse bevolking die kernenergie niet milieuvriendelijk noemt; in de NIPO-enquête krijgt het een dikke onvoldoende, namelijk 3,7.

Naast sluiting van de kerncentrale in Borssele wil Greenpeace dat kolencentrales al in 2000 overschakelen op gas. In vergelijking met de kabinetsplannen scheelt dit acht jaar CO2- uitstoot. Technisch is dat geen probleem, omdat de kolencentrales toch al zijn aangesloten op het gasnet. Om de warmtebenutting van elektriciteitscentrales te bevorderen bepleit de milieuorganisatie een heffing op afvalwarmte, waardoor investeringen in centrales met een hoger rendement (warmtekracht-centrales) worden uitgelokt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie