Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kwaliteit Haarlemse bomen zorgwekkend

Datum nieuwsfeit: 02-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Kwaliteit Haarlemse bomen zorgwekkend ,komende jaren miljoenen extra nodig

Bijna de helft van de Haarlemse straatbomen verkeert in een matige tot slechte staat. 36 procent van de bomen is van matige kwaliteit, terwijl 10 procent een slechte kwaliteit heeft. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar de kwaliteit van de ruim 35.000 bomen in de straten en het groen van de verschillende stadsdelen. De 10.000 bomen in de parken en Haarlemmerhout zijn niet meegenomen in dit onderzoek. Om tot een gezond bomenbestand te komen, zijn de komende jaren miljoenen extra nodig.

Slechte toestand

Straatbomen hebben het vandaag de dag zwaar te verduren. Ze moeten concurreren met de auto, fietstroken en andere voorzieningen. Omdat de plantgaten te klein zijn, krijgen de bomen onder de grond te weinig ruimte om te groeien. Ook boven de grond krijgen bomen te weinig ruimte. De bestrating komt dicht op de stam waardoor de bomen te weinig water, zuurstof en voeding krijgen. Bovendien is de milieubelasting de laatste jaren toegenomen. Met name uitlaatgassen en hondenurine zijn schadelijk voor de bomen. Ook zware wegconstructies hebben een negatief effect op de gezondheid van de bomen.

Miljoenen extra

De gemeente Haarlem heeft in vergelijking tot andere grote steden weinig groen. Bomen bepalen voor een groot deel het groene gezicht van de stad en de kwaliteit van het woonklimaat. Juist daarom is het zo belangrijk een gezond en fraai bomenbestand te hebben. Om de kwaliteit van de bomenbestand te verbeteren, heeft de gemeente Haarlem een bomenherstelplan opgesteld. De uitvoering van dit plan brengt veel extra kosten met zich mee. Zo kost het vervangen van de slechte bomen, de eerst komende vijf jaar jaarlijks vier ton extra. In de tien jaar daarna is voor de vervanging van de matige bomen een budget van 1,6 miljoen gulden per jaar extra nodig. Gekeken wordt of het gemeentelijk investeringsplan ruimte biedt om al deze bomen te vervangen. Zodra duidelijk is hoeveel geld er beschikbaar komt, komt er een uitvoeringsplan.

1 november 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie