Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KPMG: IT bepaalt toekomstige rol controller

Datum nieuwsfeit: 02-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KPMG

02-11-1999
IT bepaalt toekomstige rol controller

Onder druk van de informatietechnologie en de roep vanuit de eigen organisatie om meer directe ondersteuning te leveren gaat de traditionele controller zich steeds meer ontwikkelen tot adviseur van het management. Dit betekent dat hij steeds minder tijd besteedt aan het verwerken van transacties en en steeds meer tijd aan het ondersteunen van het management bij het nemen van beslissingen. Deze tendens wordt met name veroorzaakt door ontwikkelingen op het gebied van IT, zoals de invoering van ERP en Datawarehouses. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG Consulting onder Nederlandse controllers. De kennis van de controller ten aanzien van IT is de laatste twee jaar aanzienlijk toegenomen, vooral op het gebied van ERP. Ruim 80% is hiermee inmiddels bekend, twee jaar geleden was dit nog 16%. Controllers die bekend zijn met deze toepassingen verwachten dat binnen 3 jaar 63% van de organisaties gebruik zal maken van ERP-software. Voor Datawarehouses schatten zij dit in op 65%.

Gezien de snelheid van de geschetste IT-ontwikkelingen van de afgelopen jaren verwacht drs F. Conijn van KPMG Consulting dat de controlfunctie heel snel zal veranderen. Conijn: "Zeker als de millennium-problematiek opgelost is en de voordelen van de recent geïmplementeerde systemen daadwerkelijk benut gaan worden. De millennium-problematiek heeft duidelijk een vertragende werking gehad bij de ontwikkeling van de controller. Veel controllers hebben tijd gestoken in het implementeren van nieuwe financiële systemen, zodat zij aan het eind van 1999 werken. Voor beslissingsondersteuning bleef tot nu toe niet zoveel tijd meer over".

Controllers die zich verdiept hebben in IT en de kans gegrepen hebben om ervaring op te doen bij het implementeren van systemen blijken beter voorbereid op de volgende eeuw. Zij zullen hierin echter ook in het jaar 2000 veel tijd en energie moeten steken. Conijn: "Ik verwacht dat na 2000 de eerste echte vruchten van de nieuwe systemen geplukt kunnen worden. Het verwerken van transacties zal dan daadwerkelijk minder tijd vergen, doordat de systemen geïntegreerd zijn, via automatische interfaces of doordat men een ERP-systeem gebruikt. Maar ook het meer inzichtelijk maken van bestaande informatie door ontwikkelingen op het gebied van ondersteunende management rapportages".

Ondernemingen kunnen volgens Conijn bovendien grote voordelen behalen door bepaalde functies te integreren in de financiële software. Conijn: "Dit geldt bijvoorbeeld voor de project-administratie. Bijna 70% van de organisaties heeft de project-administratie geïntegreerd. Vorig jaar was dit ongeveer de helft. Voor de kostprijsberekening is er bijna sprake van een verdubbeling van 23% naar 45%. Door deze toename van integratie zal de benodigde tijd voor het verwerken van transacties afnemen. Veel belangrijke controles zitten ingebouwd in de systemen. Bij 23% van de organisaties is Work Flow Management (WFM) reeds een issue en 33% verwacht dat dit binnen 3 jaar het geval zal zijn. Dan zullen de controles die buiten het systeem om gedaan worden tot een minimum beperkt zijn. De controller staat dus nog veel werk te wachten, maar zij die nu kennis en ervaring met IT opdoen, nemen een voorsprong op hun collegas".

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 6567039

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie