Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Heldere richtlijnen voor nieuwbouw in beschermd stadsgezicht

Datum nieuwsfeit: 02-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

2 november 1999

Heldere richtlijnen voor nieuwbouwplannen in beschermd stadsgezicht

Nieuwbouw in een beschermd stadsgezicht roept vaak discussies op. Wat mag wel en wat mag niet? Moet nieuwbouw in zoþn gebied behoudend zijn of juist modern? De verantwoordelijk wethouder H.J. Meijer (Verkeer, Binnenstad en Beschermde Stadsgezichten/VBBS) wil hierin duidelijkheid scheppen naar burgers, architecten en wijkverenigingen. Daarom is het discussiestuk þBouwen en behouden in beschermde stadsgezichtenþ geschreven. De belangrijkste conclusie uit dit stuk: de huidige regels en bouwvoorschriften voldoen, maar moeten intensiever en gerichter worden ingezet. Een van de voorstellen is het maken van een gebieds-/straatgewijze indeling binnen de negen Haagse beschermde stadsgezichten in drie cultuurhistorische gradaties (zogenaamde þrangordesþ). Die gradaties bepalen aan welke voorwaarden nieuwbouwplannen moeten voldoen. Het discussiestuk wordt op 10 november in de raadscommissie VBBS besproken.

De status van een beschermd stadsgezicht leidt regelmatig tot verwarring. Een beschermd stadsgezicht is een groep van onroerende zaken die van algemeen belang is wegens schoonheidsaspecten of cultuurhistorische waarde. Doel van de bescherming is de waardevolle karakteristieke onderdelen in een wijk te behouden. Deze hebben dus niet dezelfde individuele bescherming als bij een beschermd monument. De gemeente heeft een aantal instrumenten om (ver)bouwplannen in beschermde stadsgezichten te toetsen zoals het bestemmingsplan en het welstandstoezicht.

Drie gradaties
De gemeente gaat drie rangordes aanbrengen binnen de beschermde stadsgezichten. Gebieden van de 1ste orde (Kerngebieden) zijn straten die als geheel een hoge karakteristieke eenheid vormen en behouden moeten worden. Eventuele nieuwbouw in deze gebieden moet hierin "naadloos" passen (reconstructie van gevel). De rest van het beschermde stadsgezicht heet Overgangsgebied (2de orde). Nieuwbouw moet hier "passend" zijn, een voorbeeld hiervan is het historiserend bouwen. In sommige beschermde stadsgezichten komen ook nog gebieden van de 3de orde voor (Restgebieden). Deze gebieden zijn al flink veranderd. Hier geldt meer vrijheid voor nieuwbouw. De gemeente wil in het jaar 2000 klaar zijn met het bepalen van de drie rangordes binnen alle beschermde stadsgezichten. Verder moeten de welstandsregels worden aangevuld (gereed in 2001) en diverse bestemmingsplannen worden aangepast (gereed in 2003).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie