Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Atsma (CDA): Voer dopingcontrole in bij sportscholen

Datum nieuwsfeit: 02-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

: Tweede Kamer : Atsma: Voer dopingcontrole in bij sportscholen (021199)

Atsma: Voer dopingcontrole in bij sportscholen (021199)

In de nota over de breedtesport is er geen aandacht voor het dopingprobleem. Dit verbaast CDA-woordvoerder Joop Atsma zeer omdat uit talloze signalen blijkt dat ook in de breedtesport dopinggebruik voorkomt. Ook daar moet beleid op worden afgestemd. Begin met een grootschalig onderzoek naar dit gebruik. Dan weet je echt waar je het over hebt. Ook in preventieve en voorlichtende zin kunnen dan stappen worden gezet, zegt Atsma. Bijzondere aandacht wil hij voor het dopinggebruik in sportscholen en fitnesscentra. Uit onderzoek blijkt dat in deze sector tienduizenden bezoekers naar verboden middelen grijpen. "Het wordt tijd dat het beleid zich meer op deze sector richt. Met de branche moeten hier afspraken over worden gemaakt eventueel zelfs inclusief dopingcontroles in de sportscholen en fitnesscentra, aldus Atsma aan de vooravond van het overleg op 3 november over de sportnota.

Atsma vindt het te gek voor woorden dat het kabinet in het regeerakkoord aangaf het sportbudget te willen verdubbelen van 55 naar 110 miljoen gulden. Driekwart van dat geld wordt besteed voor de breedtesport. Bij de begrotingspresentatie bleek echter dat er weer geknabbeld wordt aan het sportbudget. De sport moet 3 miljoen inleveren. Atsma verwacht dat dit vooral ten koste gaat van de georganiseerde sport en activiteiten van sporten. Niet acceptabel en niet uit te leggen. Het CDA heeft daarom bij de begrotingsbehandeling Volksgezondheid, Welzijn en Sport een wijzigingsvoorstel ingediend om die bezuiniging van tafel te krijgen. Over dit wijzigingsvoorstel is nog niet gestemd en we blijven proberen de bezuiniging ongedaan te maken.
De bezuiniging wordt bovendien nog wranger als bedacht wordt dat enkele tientallen miljoenen uit de extra impuls naar gemeentelijke sportprojecten gaan. Atsma vindt het een absolute voorwaarde dat de plaatselijke sportorganisaties bij de gemeentelijke projecten worden betrokken.
Het CDA vindt dat voor volgend jaar de ondergrens voor het indienen van projecten niet op 50.000 inwoners maar op 40.000 of zelfs minder inwoners moet liggen.
Nu het tekort aan vrijwilligers in de breedtesport nijpender wordt wil Atsma dat daar beleidsmatig iets aan gedaan wordt. Leerlingen in het onderwijs die zich inzetten voor de sportclub zouden beloond moeten worden bijvoorbeeld met studiepunten als er stage wordt gelopen bij een sportclub.

Woordvoerder: Joop Atsma tel:070-3182562
Voor verdere Informatie:Marianne Fennema tel.070-3182512

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie