Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Televisiespotje moet vmbo bekendmaken bij breed publiek

Datum nieuwsfeit: 02-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 02-11-1999 Home
Zoeken
Reageren

Persbericht
Nummer: 140

"Vmbo, later begint vandaag!!"
Televisiespotje maakt vmbo bekend bij breed publiek

Vanaf 1 november wordt op televisie een spotje uitgezonden over het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). Dit schooljaar zijn de leerlingen in het eerste leerjaar van het voortgezet onderwijs begonnen in het vmbo, de samenvoeging van vbo en mavo. Het tv-spotje is bedoeld om het vmbo als naam van de nieuwe schoolvorm bekend te maken bij familieleden, vrienden en buren van leerlingen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 15% van de bevolking weet waar het vmbo voor staat.

Het spotje is opgenomen op het Casparuscollege in Weesp en heeft als slogan "Vmbo, later begint vandaag". In het spotje vertellen leerlingen wat het vmbo voor hen betekent. Zij geven aan waar ze met hun vmbo-opleiding in de toekomst aan zullen bijdragen. Een leerling zegt bijvoorbeeld: "Door mij wordt een Nederlandse formule 1 coureur wereldkampioen". Een ander: "Door mij bestaat ons familiebedrijf langer dan 100 jaar".

Het spotje wordt de gehele maand november uitgezonden via de publieke en commerciële omroepen en volgend jaar herhaald in maart en september.

Web-site, brochure en affiche
Verder is vanaf 1 november op een nieuwe website (www.vmbo.nl) informatie te vinden over het vmbo. De scholen zijn vorig jaar al voorzien van video's, brochures en presentatiesheets om in hun voorlichting aan ouders te gebruiken. Die blijken goed gebruikt te worden: zo zijn het afgelopen jaar 200.000 brochures aangevraagd. Per 1 november zijn opnieuw 200.000 exemplaren bijgedrukt, nu in de stijl van de publiekscampagne. De brochure is tevens te raadplegen op de internetsite. Voor in de klas zijn er vmbo-affiches gemaakt. In januari volgt een brochure voor allochtone ouders.

Meer keuze met vmbo
Met ingang van dit schooljaar zijn vbo en mavo samengevoegd tot vmbo. Het doel van de vernieuwing is de aansluiting op het vervolgonderwijs te verbeteren. Van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs volgt zestig procent vbo/mavo. De naam vmbo geeft aan dat het leerlingen voorbereidt op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Dus met elke opleiding in het vmbo kan een leerling terecht in het mbo. Aan het eind van het tweede leerjaar kiest een leerling één van de vier leerwegen: de theoretische leerweg, de basisberoepsgerichte leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg of de gemengde leerweg. Met de theoretische leerweg kan een leerling ook doorstromen naar het havo. Op dit moment wordt nog bekeken of dit ook met de gemengde leerweg het geval zal zijn. Binnen de leerwegen is er een indeling in sectoren: techniek, zorg en welzijn, economie, en landbouw.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie