Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoogleraar pleit voor samenwerking tandartsen

Datum nieuwsfeit: 02-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Nummer 146 28 november 1999

Hoogleraar pleit voor samenwerking als alternatief voor solo-praktijk tandarts

Patiënt wordt gebitsbewuster
Differentiatie noodzakelijk
Dental hospital
Orale Functieleer
Noot voor de pers

De vraag naar geavanceerde tandheelkundige behandelingen zal alleen maar toenemen, maar het is niet zeker of tandartsen hierop tijdens hun studie voldoende worden voorbereid. De oplossing ligt niet in de verlenging van de studieduur, maar in een grotere taakverdeling en differentiatie tussen tandartsen, meent de Groningse hoogleraar Orale Functieleer prof.dr. Warner Kalk. In zijn oratie, die hij 2 november 1999 uitspreekt aan de Rijksuniversiteit Groningen, breekt Kalk een lans voor meer samenwerking tussen tandartsen, mondhygiënisten en praktijkassistenten op de werkvloer.

Kalk pleit voor meer teamwork binnen de tandartspraktijk. Daarin ligt volgens hem ook een deel van de oplossing voor het tandartstekort. Nu drijft 94 procent van de ruim 5000 tandartsen nog een solo-praktijk. "Binnen de tandartspraktijk kunnen preventie-assistenten en mondhygiënisten een flink deel van de zorg voor hun rekening nemen. Ook is het mogelijk dat een aantal tandartsen binnen een teampraktijk zich toelegt op verschillende terreinen van de tandheelkunde. Uiteraard zijn samenwerkingsvormen en taakdelegatie geen panacee voor het tekort aan tandartsen. Maar dat neemt niet weg dat naast een verruiming van de opleidingscapaciteit tot tandartsen, een uitbreiding van de opleiding tot mondhygiënist en preventie-assistent minstens zo dringend is."

Patiënt wordt gebitsbewuster

In zijn rede signaleert Kalk signaleert grote veranderingen in de tandheelkundige zorg. Onder jongeren neemt het voorkomen van cariës (tandbederf) en tandvleesaandoeningen sterk af. Ouderen daarentegen vormen een nieuwe en snel groeiende probleemgroep. "Tot voor kort waren ouderen voor de tandarts een weinig interessante groep, omdat de meeste van hen al lang van een kunstgebit hadden," zegt Kalk. "Door de verbeterde mondhygiëne en goede tandheelkundige zorg zijn er steeds meer mensen tussen de 55 en 65 jaar met een eigen gebit. Bovendien wordt de patiënt gebitsbewuster. De yuppies van nu zullen op gevorderde leeftijd hoge eisen gaan stellen. De vraag naar geavanceerde tandheelkundige behandelingen zal daardoor alleen maar zal toenemen. Het is de vraag of de tandarts van morgen voldoende op deze taak is voorbereid."

Differentiatie noodzakelijk

De afgestudeerde tandarts is bevoegd om de tandheelkunde in zijn volle omvang uit te oefenen. Kalk vraagt zich echter af of het wel mogelijk is om in vijf jaar een tandarts op te leiden die op alle terreinen vakbekwaam is, zeker nu de behoefte aan geavanceerde ingrepen groeit. Verlenging van de opleidingsduur zal daar weinig aan veranderen, vindt hij. "Ik verwacht veel meer heil van een differentiatie binnen de tandheelkunde, waarbij de student al tijdens zijn opleiding leert om bepaalde delen van de zorg naar anderen te verwijzen." Kalk denkt daarbij aan differentiatiemogelijkheden als de geriatrische tandheelkunde of de chirurgische implantologie. Een dergelijke differentiatie vraagt om voortdurende nascholing. "Op deze wijze zou een netwerk van tandartsen kunnen ontstaan, waar de patiënt ook voor specifieke behandelingen terecht kan. Deze patiënten belanden nu veelal bij de Bijzondere Tandheelkunde of de kaakchirurg."

Dental hospital

Wil de tandarts kunnen verwijzen, dan zal hij tijdens zijn opleiding op zijn minst in aanraking moeten komen met niet-alledaagse behandelingsvormen. Daarom wil Kalk in Groningen een 'dental hospital' realiseren, waar stafmedewerkers patiëntenzorg verlenen in wisselwerking met studenten uit de onderwijspraktijk. Deze organisatiestructuur is vergelijkbaar met een academisch ziekenhuis, waar co-assistenten participeren in de klinische zorg en waar het ziekenhuis een werkplaats is voor de arts in opleiding.

Orale Functieleer

Kalk is hoogleraar Orale Functieleer. Dat vak richt zich op het behoud en herstel van orale functies. Het kan daarbij om de kauwfunctie gaan, maar ook om de esthetische of emotionele functies van het gebit. Kalk, die eerder dezelfde leerstoel in Nijmegen bezette, zal zich in Groningen gaan bezighouden met het opzetten van het klinisch onderwijs en de patiëntenzorg in de tandheelkunde.

Noot voor de pers


* Voor meer informatie: prof.dr. W. Kalk, tel (050) 363 32 03, fax (050) 363 26 96, e-mail (w.kalk@med.rug.nl)

* De tekst van de oratie (of een samenvatting hiervan) is verkrijgbaar bij de Dienst Interne of Externe Betrekkingen van de Rijksuniversiteit Groningen, telefoon (050) 363 54 46.
* Titel van de oratie: Bevoegd, maar ook bekwaam?
* Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.
* Tijd: dinsdag 2 november 1999, 16.00 uur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie