Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rondom Tien Internet-symposium 'DE TIENDAAGSE'

Datum nieuwsfeit: 03-11-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Rondom Tien internet-symposium 'DE TIENDAAGSE'

'50 JAAR TELEVISIE: HET EINDE IN ZICHT?' Dat is het thema van het tiendaagse internet-symposium van Rondom Tien, dat van 3 tot en met 13 november 1999 wordt gehouden. Het is het eerste volledig op internet gehouden symposium in Nederland!

Directe aanleiding voor het symposium is de viering half november van het 75-jarig bestaan van de NCRV. In dat jubileum ligt ook de keuze voor het thema: 50 jaar televisie: wat heeft het ons eigenlijk gebracht, wat is het effect geweest in onze levens en …hoe ziet de toekomst eruit? Wordt het vertrouwde tv-scherm binnen afzienbare tijd verdrongen door een computerscherm en kunnen we de loop van tv-programma's zelf gaan bepalen?

De jubilerende omroep kiest voor een internet-happening omdat burgers veel meer dan met de traditionele media met dit medium kunnen meepraten, reageren en hun mening kunnen geven. Tien dagen lang, 24 uur per dag, biedt De Tiendaagse van Rondom Tien de gelegenheid om te chatten, te stemmen, informatie op te vragen en mee te discussiëren.

Het symposium bestaat uit tien onderdelen waarvan de meesten elke dag zijn op te vragen. Woensdagavond 3 november om 20.00 uur is de site actief via www.ncrv.nl Tijdens de opname voor de laatste aflevering van het tv-programma Rondom Tien op woensdagavond 3 november wordt het startschot gegeven met een interactieve versie van het discussieprogramma.


1. Rondom Tien Interactief
Het onderwerp van de laatste uitzending van Rondom Tien is: "50 jaar televisie". Programmamakers en kijkers discussiëren onder leiding van Cees Grimbergen. De opname voor de laatste uitzending is op woensdagavond 3 november en is vanaf 20.00 uur live op internet te volgen. Op verschillende momenten worden reacties van 'internetters' meegenomen in de opname. Tijdens de uitzending van het programma op televisie zal regelmatig te zien zijn wat er op dat moment op internet gebeurt. Na afloop van de uitzending kunnen kijkers/internetters reageren op deze nieuwe vorm van televisie via internet en telefoon. De uitzending is op donderdag 4 november om 22.09 uur.


2. Het slechtste programma ooit.
Een gezelschap van tv-recensenten maakt een serie nominaties in vijf categorieën: Talkshow, Amusement, Drama, Jeugd en Informatief. Mensen kunnen via internet op deze nominaties hun stem uitbrengen. Via het opvragen van een 'stemadvies' kunnen zij de recensies lezen die aan de selectie ten grondslag liggen. Tevens is het mogelijk voor de bezoekers om via een forum over de voorselectie te discussiëren. Op de laatste dag van het symposium worden de prijswinnaars bekend gemaakt en volgt een discussie met de programmamakers van toen. De volgende recensenten maken deel uit van het gezelschap: Jan Rensen (Gooi en Eemlander, Utrechts Nieuwsblad, Amersfoortse Courant) Ruud Verdonck (Trouw)
Sietse van der Hoek (Volkskrant)
Programmaredactie van "Wie denken ze wel dat ze zijn"


3. De Oude Doos
Bekende Nederlanders vertellen in een videofragment op internet welk programma hen het meeste heeft gevormd. Wie waren hun rolmodellen en waarom ? Elke dag wordt een bekende Nederlander aan de lijst toegevoegd. Bezoekers kunnen in een forum hun eigen rolmodel toevoegen en met elkaar discussiëren.

De volgende bekende Nederlanders vertellen over hun programma uit de Oude Doos: Henk Westbroek over Koot en Bie
Jan Fillekers over Wim Kan
Henk van de Horst over Zo is het toevallig ook nog'ns een keer Appie Baantjer over Toon Hermans
Tooske -TMF
Herman Brood
Bart Peeters


4. Live chatten met programmadirecteur RTL4 , Bert van der Veer Op donderdag 4 november vanaf 15.30 uur kunnen bezoekers een uur lang vragen stellen aan Bert van der Veer, programmadirecteur van RTL 4 over bijvoorbeeld zijn manier van programmamaken of zijn ideale tv-programma . Via de webcam is Van der Veer op internet te zien als hij de vragen beantwoordt. Bij aanvang van het gesprek wordt een telefoonnummer bekend gemaakt waarop hij gebeld kan worden.


5. Het Centrale Forum
Elke dag van het symposium krijgen bezoekers een nieuwe stelling voorgelegd waarbij de televisie centraal staat. Heeft de komst van televisie ons leven verrijkt? Is interactieve televisie de toekomst of Hoe stelt u zich de televisie voor in het jaar 2030? Dit zijn enkele van de stellingen waarop bezoekers kunnen reageren. Oude stellingen blijven interactief. Zowel bezoekers als deskundigen zullen gevraagd worden hierop een bijdrage achter te laten.


6. De invloed van televisie
In dit onderdeel wordt een serie voorspellingen naast elkaar gelegd die in het verleden werden gedaan over de invloed van televisie op het dagelijks leven. De tijd dat televisie als nieuw medium gold. Vervolgens kan de bezoeker via de webcam een college volgen waarin Prof. William Uricchio (Universiteit Utrecht, Film- en Televisiewetenschap) dit fenomeen zowel historisch als toekomstgericht toelicht. Aansluitend is er een mogelijkheid om vragen te stellen aan de professor. Hij zal gedurende de week hierop antwoorden. Zowel de vragen als de antwoorden zullen voor iedereen zichtbaar zijn. Datum van het vragenuur met prof. Uricchio wordt later bekend gemaakt.


7. Rondom Tien in 2030
Vier studenten van de Hogeschool voor de Kunsten is gevraagd een toekomstvisie te geven op het programma Rondom Tien. De studenten presenteren hun visie in de vorm van een aantal fragmenten van een Rondom Tien uitzending anno 2030. De maatschappij en het medium televisie zijn sterk veranderd ten opzichte van 1999. De studenten hebben hierbij twee randvoorwaarden gekregen. Rondom Tien is in 2030 nog steeds een journalistiek discussieprogramma en er zal nog steeds sprake zijn van een presentator-achtige figuur.


8. Leven met Internet
Gedurende één hele dag krijgen vier bekende Nederlandse schrijvers de opdracht om het medium te verkennen. Zij mogen die dag uitsluitend communiceren via internet. Zij doen dit vanuit hun eigen woonkamer in de aanwezigheid van een webcam. Aan het eind van de dag schrijven ze een kort verhaal over een leven met internet. Om grote verveling tegen te gaan, krijgen de schrijvers de mogelijkheid met elkaar contact te zoeken in een chatkamer die speciaal voor hen ontworpen is. Alleen de schrijvers kunnen hierin boodschappen plaatsen en het publiek kan meekijken.


9. Chatten met de politiek
Op woensdag 10 november vanaf 10.00 uur kunnen zowel kijkers als programmamakers een uur vragen stellen aan een aantal politici. Tweede Kamerleden Joop Atsma van het CDA en Atzo Nicolaï van de VVD hebben hun medewerking al toegezegd. Hoe ziet de politiek de toekomst van de televisie ? Wordt het medium ingehaald door internet of zal tv altijd blijven bestaan ? Welke gevolgen heeft dat voor de gemiddelde kijker/burger. Wat zijn de overheidsplannen op dit terrein ? Dat zijn enkele gespreksonderwerpen van de chatsessie. De politici zijn via de webcam op het scherm te zien. Bij aanvang wordt een telefoonnummer bekend gemaakt waarop zij telefonisch bereikbaar zijn.

10. Afsluiting
De winnaars van de verkiezing, de resultaten van het Centrale Forum en de reacties op de interactieve uitzending van Rondom Tien op 3 november worden na afloop van de Tiendaagse bekend gemaakt. Ook wordt dan verslag gedaan van wat de Tiendaagse heeft opgeleverd aan reacties, uitspraken en commentaar. Over de vorm waarin dit gepresenteerd gaat worden is de redactie nog in overleg.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie