Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ajax door voor Europese beker

Datum nieuwsfeit: 03-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
AFC Ajax

Ajax bekert Europees verder, maar stelt publiek teleur Amsterdam, woensdag 3 november 1999

Mooi was het niet; de return-wedstrijd tegen Hapoel Haifa in de UEFA Cup. Ajax bekert verder op het Europese toneel, maar daar is na het 1-0 verlies donderdag in eigen huis veel, zo niet alles, mee gezegd. Het wegvallen van verdediger Chivu, een rode kaart in de 24e minuut, ontnam de thuisploeg alle aanvallende impulsen tegen een Europese debutant die nonchalant met zijn kansen omging. Met tien man leunde het verzwakte Ajax, met een waslijst aan blessures, zwaar op de comfortabele 3-0 winst behaald in Israel. Omdat Hapoel Haifa voldoening vond in een zege (de 1-0 viel uit een tweede strafschop), verzandde wat een spektakelstuk had moeten worden in een slaapverwekkende vertoning. En daarmee was niet Ajax, maar het publiek de grote verliezer.

Voor de tweede opeenvolgende keer volgde Christian Chivu de wedstrijd vanaf de zijlijn. In de 24e minuut trok de Roemeen aan de noodrem toen plotseling Turjeman uit zijn rug opdook. Hapoel-spits Rosso schoot op de paal, maar vreemd genoeg gaf dat Ajax even een sterke impuls. Veel meer zou het publiek die avond niet meer worden verwend.

Foto: Gerard van Hees - gemaakt met Sony-apparatuur

Het wegvallen van Chivu werd opgevangen door Quido Lanzaat, de centrale verdediger van het tweede elftal die doorschoof naar de linkerflank. De 20-jarige speelde sterk, maar veel kans om de opbouw te verzorgen kreeg hij niet. Met tien man luidde er nog maar één opdracht: consolideren.

Op de bank zaten bijna alleen spelers uit Ajax 2. Donderdag verdwenen ook Reuser en Arveladze in de ziekenboeg. Van der Gun en Hose vulden hun plaatsen op. Eerder voegden Mokoena en Pique zich al bij de selectie. De 3-0 zege was voor Wouters voldoende om vaste waarde Laudrup rust te gunnen. In zijn plaats mocht Gronkjaer wedstrijdritme opdoen.

Het geluk was aan Ajax dat de ploeg van Eli Gutman op eigen kracht onmachtig was te scoren. In de 60e minuut weerde doelman Fred Grim de doorgebroken Talker en werd daarmee met geel bestraft. Uit de strafschop was ditmaal spits Rosso wel trefzeker.

Terecht werd Aron Winter gekozen tot man of the match. Hij was een van de weinigen waar nog wel eens een verrassende actie of een aanvallende impuls vanuit ging. Maar het oordeel van de publieksjury leidde op de tribunes echter tot hilariteit. Ajax had het geluk dat Hapoel Haifa niet alles op alles zette. In plaats van een extra spits in te zetten, gingen de Israeli's voor het vasthouden van de voorsprong. Doordat ook Ajax zo lang mogelijk probeerde de bal in bezit te houden verzandde het duel in slaapverwekkend heen-en-weer-getik op eigen helft. Het leverde de Israeli's de steun op van het Amsterdamse publiek die zich op dat moment niet meer in hun eigen ploeg herkenden.

Zelden zal Ajax in een wedstrijd zo weinig kansen hebben gecreeerd. Twee van Wamberto, één van Knopper (foto). Met een man minder en het gemis van vijf basisspelers besloot de ploeg geen risico's meer te nemen. De spelers hadden begrip voor het kritische geluid van de tribunes, maar het bereiken van de volgende ronde stond voorop.

Ajax - Hapoel Haifa 0-1 (0-0)

0-1 Rosso 60'

Ajax

Grim, Winter, Wamberto, Witschge, Machlas (73'Pique), gronkjaer, Knopper, Nieuwenburg, Chivu, Kanu, Lanzaat.
Laudrup, Babangida, Hose, Van der Gun, Van den Ban, , Mokoena.

Hapoel Haifa

Awat, Haflon, Talker, Nissim (74' Zeituni), Turjeman, Ben Shimon, Rosso, Amsalem, Milenko, Shelach, Olianov.

Arbitrage

Knud Erik Fisher, Svend Erik Jensen, Jorgen Jensen, Jan Hald (Denemarken)

Kaarten

Chivu (rood), Grim, Shelach, Kanu (geel)

Toeschouwers

39.000reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie