Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA over Ontwikkelingssamenwerkingsraad

Datum nieuwsfeit: 03-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

: Tweede Kamer : Ontwikkelingssamenwerkingsraad (031199)

Ontwikkelingssamenwerkingsraad (031199)

Den Haag, 3 november 1999


1. Minister zeer hoopvol over aantreden voormalige collega als Commissaris, in hoeverre verwacht zij dat deze Commissaris de door haar genoemde prioriteiten zal overnemen? Een actieplan en mission statement ontbreken tot op heden.


2. Blijkens de geannoteerde agenda heeft Nederland EU-collegas niet kunnen overtuigen van gebruik van ODA-middelen voor realisering reductiedoelstelling CDM, in de conceptconclusie wordt het gebruik van bilaterale of multilaterale OS-middelen afgewezen. Nederland wil daarom graag spreken van EG-ODA-middelen, kan regering uitleggen waarom en wat daarmee wordt bereikt en wat betekent het feit dat andere lidstaten Nederlandse standpunt niet volgen, wordt hiermee definitief een streep gezet door gebruik ODA-middelen voor CDM door Nederland, welke oplossing ziet de regering. CDA-fractie verheugd dat EU-lidstaten een dergelijk oneigenlijk gebruik van ODA-middelen niet toestaan. Wat betekent e.e.a voor het Nederlandse beleid en de afspraken die hierover in het regeerakkoord zijn gemaakt?


3. CDA-fractie ondersteunt integratie milieudoelstellingen in ontwikklingsbeleid EU en ook geïntegreerde aanpak (diverse Raden betrokken), milieubeleid tot nog toe weinig resultaten opgeleverd: geen systematische toepassing MERs, te weinig expertise, voortgangsrapportage hoopvol maar in hoeverre verwacht de regering dat concrete doelstellingen haalbaar zullen zijn?


4. Onderhandelingen over nieuwe Lomé-verdrag verlopen buitengewoon moeizaam en er liggen nog een groot aantal geschilpunten waaronder opname van een terug- en overnameclausule. Waarom is dit zo laat in de onderhandelingen gebracht en wat doet Nederland indien het onverhoopt geen onderdeel gaat uitmaken van het nieuwe verdrag? Nederland wenst geen verdere groei van het EOF, waarom niet en wat wordt bedoeld met de opmerking dat het relatieve aandeel meer in overeenstemming met Nederlandse bijdrage aan de EG-begroting moet worden gebracht? Wat is op dit punt concreet de Nederlandse inzet?


5. Voortgang t.a.v. coherentie buitengewoon zorgelijk, in hoeverre Nederlandse standpunt gedeeld door andere lidstaten en waneer wordt onderwerp eens in de Algemene Raad dan wel Europese Raad besproken?

Kamerlid: A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie