Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CNV sluit akkoord met Cubaanse collega's

Datum nieuwsfeit: 03-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


CNV

CNV sluit akkoord met Cubaanse collega's

Het CNV heeft vandaag in Cuba een akkoord gesloten met de, niet door het Castro-regime erkende, vrije vakbeweging CUTC. Zo zal het CNV de CUTC financieële steun geven voor onder meer de aanschaf van computers ter versterking van hun communicatieve uitingen. Ook zal er onderlinge uitwisseling plaatsvinden van ervaring en kennis. Het CNV wil de Cubaanse collega's, zo mogelijk in Nederland, vakbondstrainingen geven. Tevens wil het CNV op internationaal niveau in WVA-verband (Wereldverbond van de Arbeid) er bij regeringen op aan dringen de vakbeweging op te nemen in internationale handelsmissies. Het was nu voor het eerst in Nederland dat een vakbondsman meeging met een politieke handelsdelegatie.

CNV-voorzitter Terpstra is een dag langer dan de overige leden van de Nederlandse handelsmissie in Cuba gebleven om deze afspraken met de CUTC te kunnen maken. Terpstra vanuit Cuba: 'De vakbeweging speelt een belangrijke rol in politieke handelsmissies naar controversiële landen waar mensenrechten geschonden worden. Dat blijkt ook uit onze deelname aan de missie naar Cuba. Juist nu was het belangrijk dat het CNV het aspect van de werknemersrechten naar voren kon brengen. We konden dat indringend doen door onze contacten met de CUTC.'

Door mee te gaan met deze handelsmissie kon het CNV als officieel lid van de delegatie de belangen van de werknemers op Cuba op alle niveaus aan de orde stellen: bij de regering, bij de door de staat erkende vakbeweging en bij de kerk. Het CNV heeft consequent gepleit voor naleving van de zogeheten ILO-conventies, zoals vrijheid en erkenning van vakbeweging. Tevens heeft het CNV gepleit voor het rechtstreeks betalen aan werknemers door buitenlandse bedrijven en voor vrije toegang voor iedereen naar een werkplek bij buitenlandse bedrijven.

De CNV-delegatie is onder de indruk van de moed en het doorzettingsvermogen van de collega's van de vrije vakbeweging in Cuba. Ondanks voortdurende druk en pesterijen van het regime komen deze vakbondscollega's op voor fundamentele mensenrechten als het recht op een vrije vakvereniging. Het CNV zal zijn collega's blijvend steun aanbieden.


-------------------------

Meer informatie:
CNV-woordvoerder Willem Hooglugt: 06 - 53837659. Ook als u geïnteresseerd bent in een interview met Doekle Terpstra (hij arriveert 4 november omstreeks 19.00 uur op Schiphol) kunt u contact opnemen met Hooglugt.

03 nov 99 19:21

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie