Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werkconferentie over huiselijk geweld in Haarlem

Datum nieuwsfeit: 04-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Gemeente Haarlem organiseert werkconferentie over huiselijk geweld

Donderdag 4 november houdt de gemeente Haarlem in hotel Haarlem-Zuid een werkconferentie met als thema "Huiselijk geweld; de confrontaties en mogelijkheden". Als gespreksleider zal die dag Noraly Beyer optreden..

In de jaren '90 komen steeds meer cijfers boven tafel die inzicht verschaffen in omvang en vorm van huiselijk geweld. Daaronder wordt verstaan dat iemand geestelijk of lichamelijk schade wordt toegebracht door gezins- of familieleden, huisvrienden of een (voormalige) levenspartner. Ook Haarlemmers maken zich getuige de uitslagen van de laatste Omnibus-enquete steeds meer zorgen over huiselijk geweld. Omdat de gemeente Haarlem belang hecht aan zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid van haar inwoners heeft het tegengaan van en de hulpverlening bij huiselijk geweld nadrukkelijk een plaats verworven in het beleid. De GGD Haarlem werkt in dat verband nauw samen met een groot aantal maatschappelijke organisaties. Het project "Geweld in het gezin" wordt financieel mede mogelijk gemaakt vanuit het Grote-Stedenbeleid.

Brede aanpak

Mishandeling van vrouwen, kinderen en ouderen zijn gezien de recente cijfers aan de orde van de dag. Dat vraagt ook in Haarlem om een gerichte aanpak. De gemeente is in samenwerking met een groot aantal instellingen intensief bezig om al die vormen van huiselijk geweld aan te pakken, waarbij zowel aandacht is voor slachtoffers als voor daders.

Intensief contact is er onder meer met organisaties en instanties als de Jeugdriagg Noord-Holland zuid, reclassering Haarlem, stichting Maatschappelijke Dienstverlening Kennemerland, stichting Jeugd en Gezin, stichting Blijf van m'n Lijf, afdeling MKD Margriet, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, Samenwerkingsverband Seksueel Geweld, van Orthopedagogisch Centrum Kennemerland, Adviesbureau Jeugd en Ouders en FIOM. Hulpverlening, voorlichting, goede registratie en waar nodig strafrechtelijk optreden zijn kernbegrippen, die in het project "Geweld in het gezin" gestalte krijgen. Laagdrempeligheid bij melding en advies krijgen daarbij nadrukkelijk aandacht.

Voorbeeldfunctie

In de manier waarop de gemeente in wil spelen op huiselijk geweld als een maatschappelijk gegeven dat ook door plaatselijke overheden op- en aangepakt moet worden, heeft Haarlem landelijk gezien een voorbeeldfunctie. Afstemming met het hulpverleningsveld blijft daarbij echter voortdurend belangrijk. Vandaar dat tijdens de werkconferentie op 4 november onderwerpen aan de orde komen als de doelmatigheid van onze inspanningen en mogelijke verbeteringen op terreinen als signalering, rechtshulp, preventie en samenwerking. Belangrijkste doelstelling is dat de aanpak van huiselijk geweld in de regio in de nabije toekomst efficiënter wordt en verder verbetert.

Belangstellenden die 4 november willen meedenken en praten over "Huiselijk geweld, de confrontaties en mogelijkheden" kunnen zich aanmelden door te bellen naar het secretariaat Werkconferentie Huiselijk geweld, 010 - 2073370.

26 oktober 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie