Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Schaken, WK jeugd: Drietal al verzekerd van goede klassering

Datum nieuwsfeit: 04-11-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Drietal al verzekerd van goede klassering

Hoe overleef je een rustdag? Deze vraag werd door de leden van de Nederlandse equipe bij het WK Jeugd verschillend beantwoord. Voor Désiree Hamelink (M18) kwam de gedwongen pauze goed uit want tot dat moment ging het niet geweldig. Daarna haalde zij 2½ uit 3. Désiree kwam hiermee op een plus-twee score. Vooral haar overwinning op de Duitse Gundula David mag gezien worden.

Met Joost Berkvens (J18) ging het daarentegen na de vrije dag de verkeerde kant op. Hij incasseerde in de ronden 7 tot en met 9 drie nullen. De Brabander had wel een goed excuus. Hij trof twee loodzware opponenten: Sergey Fedorchuk (2457) en Peter Acs (IGM, 2525). Tegen de Fransman Jerome Blot leek Joost weer het goede pad gevonden te hebben. Hij zag twee methoden om te winnen maar de manier die hij koos, bleek foutief.

Daniel Stellwagen is hard op weg naar een heel hoge klassering in de jeugdgroep tot en met 12 jaar. In de zevende ronde kwam hij aan de leiding door de Javad Alavi Sayed te verslaan. De Iraniër kwam de schok van 4. Pxf7 in het Russisch niet meer te boven. Daniel handhaafde zich aan kop door twee puntendelingen. Was de remise tegen Yue Wang een krappe, in de ontmoeting met Gabor Papp had er mogelijk meer ingezeten. In de voorlaatste ronde speelt Daniel tegen de Indonesiër Taufik Halay. In de handen van Bianca Muhren (M14) blijkt de Trompovsky-aanval een machtig wapen. De Indiase Sachdev Tania werd in de zevende ronde volledig onder de voet gelopen. Na 31 zetten stond zij mat. Twee ronden later dacht Edyta Kupczyk slim te zijn door op 1. d4 met 1...c5 te komen. Desondanks kreeg Bianca al snel het betere van het spel en won in de tijdnoodfase een pion. Vervolgens wikkelde ze af naar een gewonnen toreneindspel.

Robin Swinkels (J10) liep na de rustdag door taktische missertjes tegen twee nederlagen op. Hij herstelde zich keurig. Robin liet weinig heel van de Versnelde Draak van de Spanjaard Robert Aloma Vidal. Een vrijpion werd zonder problemen naar de overkant gebracht. Bij het WK in Oropesa del Mar zijn nog twee ronden te gaan. De voorlopige balans voor de Nederlandse afvaardiging is positief: drie van de vijf deelnemers zijn inmiddels al zeker van een plek in de bovenste helft van het klassement.

Score na 9 van 11 ronden (2 november)

J18: Joost Berkvens 4½ J12: Daniel Stellwagen 7 (gedeeld 1 t/m 4) J10: Robin Swinkels 6 M18: Désiree Hamelink 5½ M14: Bianca Muhren 6


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie