Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS:Bescheiden groei detailhandelsverkopen 3e kwartaal

Datum nieuwsfeit: 04-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


CBS


CBS:Bescheiden groei detailhandelsverkopen 3e kwartaal

In het derde kwartaal van dit jaar heeft de detailhandel 3,7% meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Dit is de laagst gemeten kwartaalgroei sinds het tweede kwartaal van 1997, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral de kledingbranche (-4%) laat in het derde kwartaal tegenvallende cijfers zien. Waarschijnlijk is de wintercollectie door de warme augustus- en septembermaand langer in de rekken blijven hangen. Ook de winkels in consumentenelektronica vertonen een wat minder rooskleurig beeld dan in de eerste twee kwartalen van dit jaar. De omzetgroei blijft hier het derde kwartaal steken op 2,7%.

September goede maand voor foodsector
De detailhandel heeft in september 4% meer omzet gemaakt dan in dezelfde maand vorig jaar. Uit de CBS cijfers blijkt, dat de voedingswinkels (+4,9%) het in september beter hebben gedaan dan de non-foodwinkels (+3,8%). In totaal heeft de consument in september voor 12,5 miljard gulden gewinkeld; een uitgave van 1870 gulden per huishouden. Bijna tweederde hiervan is uitgegeven bij de non-food winkels.

Uiteenlopende ontwikkelingen bij non-foodsector De uitkomsten van de non-foodsector in september vertonen een sterk wisselend beeld. Enerzijds behalen de drogisterijen (+13,9%) en de doe-het-zelfwinkels (+10,6%) hoge groeicijfers; anderzijds laat de kledingbranche (-7,6%) tegenvallende resultaten zien. De genoemde percentages zijn in vergelijking met september 1998.

Non-foodsector motor omzetgroei
Na 1995 is de omzetgroei in de non-foodbranches de motor geweest van de detailhandel. Ook in 1999 is dit tot nog toe het geval. Over de eerste 9 maanden heeft de non-foodsector een omzetgroei mogen noteren van 6,4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Wel lijkt het tempo van de omzetgroei in deze sector van kwartaal op kwartaal af te nemen. Zo werd in het eerste kwartaal van 1999 nog een omzetplus gemeten van 8,4%, in het tweede kwartaal van 6,9%, terwijl in het derde kwartaal de teller bleef steken op een groei van 4,3%.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter.
Bij een beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient rekening te worden gehouden met het verschil in verkoopdagen. Zo heeft september 1999 een dinsdag minder, maar een donderdag meer dan september 1998. Als men hiervoor corrigeert, komt de omzetgroei bij de totale detailhandel in september 1,4 procentpunten lager uit en bedraagt dan ongeveer 2,6%.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie