Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe Beleidsbrief Internationalisering OCenW

Datum nieuwsfeit: 04-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nuffic

ACTUEEL

homepage.gif (781 bytes)

Nieuwe Beleidsbrief Internationalisering OCenW

Kennis: geven en nemen
Minister Hermans heeft de 2de Kamer zijn brief "Kennis: geven en nemen" aangeboden. Hiermee geeft hij een voortgangsrapportage op de nota en het actieplan "Onbegrensd Talent". Tevens geeft hij aan welke accentverschuivingen hij aanbrengt in het beleid van zijn voorganger. Het doel van het internationaliseringsbeleid blijft enerzijds de versterking van de onderwijskwaliteit en anderzijds het bijdragen aan het kabinetsbeleid door versterking van het beeldmerk "Nederland Kennisland".

Nieuw
Nieuw is een nadere landenkeuze en versterking van het element b), vertaald in maatregelen ter verbetering van de internationale positionering. Nieuw is ook de bestuurlijke verschuiving van specifieke stimulering naar een meer randvoorwaarderlijke aanpak;

- monitoring/benchmarking,

- wegnemen van obstakels en

- positionering zijn de sleutelwoorden. Concurrentie, Bologna (en de Europese Onderwijsruimte) en ICT zijn de belangrijkste gesignaleerde omgevingsfactoren.

Positionering
Onder de noemer Positionering kondigt de minister nieuw geld aan, oplopend tot 9 miljoen gulden. Het geld komt uit de verlaging van de collegegeldvergoeding voor EU-studenten in Nederland tot het niveau van de vergoeding aan Nederlandse studenten. Verder is er sprake van een nieuw beurzenprogramma voor instroom van studenten uit met name pre-accessie landen en Azië en Z Afrika in het Nederlandse HO. De landenkeuze is nog niet helemaal dichtgetimmerd. Quotering voor studie Neerlandistiek is ook nog mogelijk. Tevens wordt de mogelijkheid opengehouden om een deel van de middelen voor uitstroombeurzen te bestemmen.

Generieke promotie en lokale presentie
Naast beurzen wil minister Hermans meer gedaan zien aan generieke promotie en lokale presentie. Hij noemt daarbij de Nederlandse instituten en anderzijds de landen Indonesië, China, Taiwan en Z-Afrika. Voor de precieze invulling van het positioneringsbeleid (en de M 9) lijkt OCenW nog nader overleg te willen met het veld.

Verder zijn de volgende zaken uit de brief van belang:


+ De geografische prioriteitsstelling wijkt maar beperkt af van de huidige:

- EU,

- MOE,

- Zuid Afrika,

- ZO Azië,

- Nederlandse Antillen.
Met name de Nederlandse Antillen lijken extra aandacht te gaan krijgen.

+ De minister heeft in maart de Onderwijsraad gevraagd om een internationale vergelijking van nationaal internationaliseringsbeleid.

+ Er wordt nadruk gelegd op de voortdurende erkenningsproblemen en de mobiliteitsobstakels, de zogenaamde mobstacles.

De tekst van de Beleidsbrief is beschikbaar op de website van OCenW als PDF (08-10-1999).

| laatste wijziging: november 1999 |

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie