Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw station Breda wordt openbaar Vervoersknooppunt

Datum nieuwsfeit: 04-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

NIEUW STATION BREDA WORDT OPENBAAR VERVOERSKNOOPPUNT

Over vijf à zes jaar kan er op de huidige stationslocatie in Breda een compleet nieuw NS-station staan waar trein, auto, bus en fiets onder één dak samenkomen: een nieuw openbaar vervoersknooppunt. De drie perrons voor treinen en twee voor bussen liggen op dezelfde hoogte om een snelle en comfortabele overstap mogelijk te maken. Het station krijgt zowel aan de zuid- als aan de noordzijde een hoofdentree door middel van een groot plein. Auto's en bussen bereiken het station via de noordkant. In het stationsgebied is tot 2015 ruimte voor circa
120.000 m² kantoorruimte en ongeveer 400 woningen. Dit vraagt op termijn om circa 4000 extra parkeerplaatsen en 2500 fietsenstallingen die in een bij voorkeur ondergrondse garage moeten worden opgevangen. Rondom de Mark kan over 25 jaar een nieuw stadsdeel ontstaan voor wonen, werken en recreatie. Dit blijkt uit de studies die de afgelopen maanden zijn verricht naar de mogelijkheden om de Spoorzone te ontwikkelen. Het college van B&W heeft de ideeën en uitgangspunten uit de studies onlangs vrijgegeven voor consultatie.

De komst van de HSL-shuttle in 2005/2006 was voor de gemeente Breda aanleiding om voor het gebied Spoorzone een toekomstvisie op te stellen. In opdracht van de gemeente Breda en NS Vastgoed is vervolgens een groot aantal studies uitgevoerd om de mogelijkheden van de herontwikkeling van het station, het stationsgebied en de omliggende woonbuurten en bedrijventerreinen te onderzoeken. De resultaten zijn samengevat in de notitie `Sleutelproject Spoorzone Breda, uitgangspunten voor planontwikkeling' (oktober 1999).

Uit de studies komt naar voren dat de Spoorzone bij uitstek geschikt is om de positieve effecten van de komst van de HSL-shuttle voor de stad te benutten. Goede en nieuwe verbindingen geven Breda een economische impuls. De studies naar de ontwikkelingsmogelijkheden van de Spoorzone bevatten een uitgebreid programma voor de ontwikkeling van kantoren, woningen, detailhandel, bedrijven en voorzieningen.

Station Breda Centraal

Het hart van het nieuwe station moet komen te liggen in het verlengde van de Willemstraat. In het nieuwe stationscomplex is ruimte voor een brede voetgangerspassage met onder andere winkels als verbinding tussen de noord- en zuidzijde van de stad. Vanwege de hoogte van het spoor is het nodig de passage iets verdiept aan te leggen. Er ontstaat zo een ruime en sociaal veilige doorgang met een vloeiende overgang naar de pleinen voor het station. Zowel aan de zuid- als de noordzijde is ruimte voor een plein. Voor fietsers komt er ook een noord-zuid route onder het station. De juiste ligging wordt nog nader onderzocht.

Aan de zuidzijde is ruimte voor drie perrons voor aankomst en vertrek van de HSL-shuttle en de Intercity treinen. Aan de noordzijde kunnen twee perrons komen voor het stads- en streekvervoer en de bussen van het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV), een snelle busverbinding tussen Etten-Leur/Breda/Oosterhout.

Vanuit de parkeergarage en de fietsenstalling moeten de perrons gemakkelijk bereikbaar zijn. De bedoeling is de dienstregelingen van de verschillende soorten vervoer goed op elkaar te laten aansluiten.

Stationsgebied

Het stationsgebied biedt door zijn ligging optimale kansen om uit te groeien tot een centrum van nieuwe economische activiteiten. Gemeente en NS Vastgoed denken daarbij aan kantoren in de top van de markt die hun Benelux of Europese activiteiten op één plaats willen concentreren, bijvoorbeeld hoofdkantoren van bedrijven zoals Esso. In het stationsgebied is ook ruimte voor woningen. Nader onderzoek moet uitwijzen waar en wat er precies gebouwd kan worden. Eén van de mogelijkheden is bijvoorbeeld wonen boven kantoren.

Voor de ontwikkeling van kantoren en het goed functioneren van een openbaar vervoersknooppunt moet het station met de auto goed te bereiken zijn. De route Noordelijke Rondweg-Belcrumweg biedt een gemakkelijke toegang tot het stationsgebied. Tussen Belcrum en het spoor is ruimte voor een nieuwe ontsluitingsweg: een zogenoemde Spoorzoneboulevard. Deze nieuwe weg en de bestaande singelring kan het stationsgebied verder toegankelijk maken. Doorgaand verkeer door de bestaande buurten Belcrum en Spoorbuurt wordt tegengegaan. Een parkeerroutesysteem moet zorgen voor een snelle en goede afwikkeling van het verkeer.

Belcrum en Spoorbuurt

Voor de omliggende buurten worden in samenspraak met de bewoners buurtplannen opgesteld. Hierin staan maatregelen om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Uitgangspunt voor de verdere planontwikkeling is het handhaven van de woonbestemming in Belcrum. Naar het noordwesten toe kan de buurt zelfs worden uitgebreid met woningen, net zoals dat nu gebeurt op het Slachthuisterrein. De Speelhuislaan wordt opgeknapt, er komen meer voorzieningen en er komt geen doorgaand verkeer in de wijk.

De Spoorbuurt profiteert van de economische ontwikkeling van het station. Het gevolg zal zijn dat de Spoorbuurt, naast wonen, ook andere kleinschalige functies aantrekt om zich daar te vestigen. Te denken valt aan horeca, detailhandel en zakelijke dienstverlening. Het is belangrijk om deze economische functies goed in te passen in de bestaande wijk. Het culturele erfgoed van de Spoorbuurt, de 19e eeuwse structuur (stratenpatroon, bouwblokken en schaal), wordt gerespecteerd. De Willemstraat kan voor de fietsers en voetgangers de belangrijkste ontsluitingsweg van het station worden. Door deze straat beter in te richten ontstaat een goede aansluiting op de binnenstad.

Nieuw Stadsdeel

De ontwikkeling van de Spoorzone voorziet op langere termijn ook in het creëren van een nieuw stadsdeel rondom de Mark en de Belcrumhaven. Door meer water in het gebied te brengen kan een nieuwe aantrekkelijk wijk ontstaan waar, in plaats van de huidige bedrijven, ruimte is voor wonen, werken en recreatie langs de oevers en op het water. Een jachthaven en aanlegsteigers kunnen de waterrecreatie tot dicht bij de binnenstad brengen. Er ontstaan ook mogelijkheden voor voorzieningen op het gebied van reizen, winkelen, persoonlijke verzorging, kunst, eten en drinken. Er zou ook plaats moeten zijn voor kunst en een stedelijk plein, uitnodigend voor het organiseren van culturele manifestaties.

Consultatiebijeenkomsten

De gemeente houdt drie consultatiebijeenkomsten over de ideeën voor de Spoorzone om de betrokkenen te informeren en de gelegenheid te geven te reageren. Op dinsdag 16 november is er een bijeenkomst voor de bedrijven in het gebied in de Ontvangstruimte van het Stadskantoor, op
17 november voor de bewoners uit het studiegebied (onder andere Belcrum en Spoorbuurt) in het gemeenschapshuis Belcrum en op 18 november voor stedelijke belangenorganisaties en overige belangstellenden uit de rest van Breda in de Nieuwe Veste. De bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur.

De nota `Sleutelproject Spoorzone Breda, uitgangspunten voor planontwikkeling' (oktober 1999) ligt tot en met 1 december ter inzage bij de balie Voorlichting in het Stadskantoor en bij het meldpunt Centrum aan de Grote Markt 38. Hier liggen ook alle studies die tot nu toe voor de Spoorzone zijn verricht. Tot 1 december kunnen betrokkenen schriftelijk reageren.

Eind december bespreekt het College van B&W de voorstellen en de reacties uit de consultatieronde. Zij stelt dan de definitieve uitgangspunten vast en een plan van aanpak voor het vervolg. In januari neemt de gemeenteraad een besluit hierover. Het komende jaar wordt er dan gewerkt aan een masterplan voor de Spoorzone, een plan voor het stationsgebied en het nieuwe station, een bereikbaarheidsplan voor het station en de buurtplannen voor Belcrum en Spoorbuurt.

Breda, 3 november 1999

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Wereldberoertedag vraagt wereldwijd om meer gelijkheid in behandeling
Feit: een beroerte is te behandelen HYDERABAD, India-(BUSINESS WIRE)- Iedere twee seconden krijgt iemand in de wereld een beroerte. Wereldwijd...

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...