Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Chipkaartprijs voor Parkinsonpas project

Datum nieuwsfeit: 04-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Patiëntenbeweging & Informatietechnologie Nederland

Persbericht, 3 november 1999

PRIJS VOOR PARKINSONPAS PROJECT Pas ondersteunt regierol van patient

Het Parkinsonpas project heeft de Nationale Chipkaartprijs 1999 gewonnen. Dit is gisteren bekendgemaakt tijdens het tweedaagse nationale chipcard congres dat plaatsvindt in Den Haag. De innovatieve smartcard wordt gezien als een eerste stap op weg naar specifieke zorgpassen voor mensen met een chronische ziekte. Het Parkinsonpas project is een samenwerkingsproject van patiëntenorganisaties en de Leidse zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. De betrokken organisaties zijn zeer verheugd over de toekenning van de prijs.

De Parkinsonpas is een patiëntenkaart/verzekeringspas ter grootte van een creditcard. De belangrijkste gegevens van de patiënt zijn hierop vastgelegd, bijvoorbeeld het stadium van de ziekte van Parkinson (zoals vastgesteld door de specialist), het ziekteverloop en gegevens over het medicijngebruik. De mogelijkheid om specifieke patiëntgegevens te kunnen opnemen en de patiëntidentificatie in de vorm van een vingerafdruk ondersteunen de regierol van de patiënt in het zorgproces.

Specifieke gegevens zijn bijvoorbeeld individuele gegevens over medicijngebruik. Mensen met de ziekte van Parkinson gebruiken veel verschillende medicijnen die op verschillende tijdstippen moeten worden ingenomen. Een 'medicijnenwekker' op de pas alarmeert de patiënt die vervolgens op de display van de bijgeleverde kaartlezer ziet welk medicijn op dat moment dient te worden ingenomen. Met de 'fingertip'-sensor heeft de patiënt een unieke toegang tot zijn eigen dossier en kunnen geen persoonsverwisselingen plaatsvinden. De patiënt bepaalt wie inzage krijgt in de gegevens.

In het Parkinsonpas project participeren patiëntenorganisaties (de Parkinson Patiënten Vereniging, het Werkverband Organisaties Chronisch Zieken en de Nederlandse Patiënten/Consumenten Federatie), verzekeraar Zorg en Zekerheid, ziekenhuizen, specialisten, huisartsen en apothekers. Daarnaast is de Registratiekamer betrokken bij het beoordelen van de privacy- en beveiligingsaspecten van de kaart. Het project dingt overigens nog mee naar de internationale SESAME AWARD 1999 voor de beste chipkaarttoekenning. Op 16 november wordt in Parijs de winnaar daarvan bekend gemaakt.

Het Parkinsonpas project is een mooi voorbeeld van het patiëntgericht toepassen van ICT in de zorg. De praktijkproef waaraan 600 Parkinsonpatiënten gaan meewerken dient als blauwdruk voor het breed inzetten van aan algemene patiëntenkaart/verzekeringspas voor mensen met een chronische ziekte.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie