Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Europees bedrijfsleven bedreigd door nieuwe concurrenten'

Datum nieuwsfeit: 04-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PRICEWATERHOUSECOOPERS

E-business

EUROPEES BEDRIJFSLEVEN BEDREIGD DOOR NIEUWE CONCURRENTEN

De grootste Europese organisaties zijn zich weliswaar bewust van het potentieel van e-business op de lange termijn, maar investeren niet voldoende om dat potentieel te verwezenlijken. Dit is een van de conclusies van het rapport van PricewaterhouseCoopers met de titel Concurreren in het Internet-tijdperk - uitdagingen voor gevestigde bedrijven.

Ambitieuze doelstellingen

Het rapport toont aan dat 26 van de respondenten meer dan 90 van hun bestaande klanten via e-business zou willen bedienen, maar dat vooralsnog slechts 1 dat doel heeft bereikt. Bovendien heeft slechts 11 de mogelijkheden van e-business volledig benut en maar liefst 48 is amper begonnen aan de ontwikkeling van een website. E-business wordt vooral voor defensieve doeleinden ingezet; slechts 7 gebruikt de mogelijkheden van de elektronische handel om voet aan de grond te krijgen in een nieuwe sector. Nog verontrustender is het feit dat meer dan een derde van de respondenten toegeeft niet over de noodzakelijke vaardigheden te beschikken om e-businessoplossingen te implementeren.

Achterblijvende investeringen

Slechts 4 van de ondervraagde organisaties investeert meer dan 10 van de inkomsten aan de ontwikkeling van e-business, hoewel dit percentage over drie jaar naar verwachting tot 15 zal zijn gestegen. Het achterblijvende investeringsniveau vindt zijn weerslag in het feit dat gemiddeld slechts 12 van de respondenten meer dan 10 van de inkomsten via Internet genereert. Dit percentage is overigens lager voor bedrijven in de business-to-business sector (waarvan slechts 6 meer dan 10 van de inkomsten op het web genereert) dan voor bedrijven die rechtstreeks met consumenten zakendoen (18).

Meer erkenning gewenst

De terughoudendheid bij het investeren in e-business komt wellicht voort uit het gebrek aan erkenning op de kapitaalmarkten van deze manier van zakendoen. Meer dan de helft van de respondenten was van mening dat de markt e-businessactiviteiten niet op waarde weet te schatten; 72 gaf aan geen plannen te hebben voor het aanleggen van kapitaal voor Internet-activiteiten.

Dot.com-bel lijkt niet te barsten ...

De meeste respondenten geloven niet dat de zogenaamde dot.com-bedrijven worden overgewaardeerd. Volgens diegenen die dat wel geloven is er echter sprake van een ernstige overwaardering: 37 (14 van de totale steekproef) bespeurt een overwaardering van meer dan 50, en twee derde verwacht dat er de komende 12 maanden correcties zullen plaatsvinden.

Een nieuwe tweedeling - business-to-business versus business-to-consumer

Het wordt steeds duidelijker dat bedrijven die rechtstreeks met consumenten in contact treden, e-business wezenlijk anders benaderen dat bedrijven die alleen met andere bedrijven zakendoen. De investeringen in e-business liggen in de eerste categorie twee maal zo hoog als in de tweede.

Het wekt geen verbazing dat de op consumenten gerichte bedrijven de toegevoegde waarde die e-business kan leveren vooral zien liggen op het gebied van klanttevredenheid en klantenbinding en het uitstippelen van een geschikte merkstrategie. Business-to-business organisaties zien echter vooral potentiële voordelen op het gebied van vergrote efficiency en kostenreductie.

Belang van merknamen groeit

Onder de 50 grootste Amerikaanse business-to-consumer merken op Internet bevinden zich maar liefst 45 zogenaamde I-merken, d.w.z. merken die alleen op Internet worden gebruikt. Het ziet er echter niet naar uit dat deze trend in Europa navolging zal vinden. Van de ondervraagde organisaties gaf slechts 4 aan een nieuw I-merk te willen ontwikkelen. Veel organisaties (42) zijn van plan gebruik te gaan maken van een aangepaste versie van hun bestaande merk. De meeste organisaties (44) gaan echter gewoon hun bestaande merk op Internet promoten.

Beveiliging blijft problematisch

Regelgevende instanties en aanbieders van technologie staan voor de uitdaging het bedrijfsleven ervan te overtuigen dat transacties via Internet afdoende zijn beveiligd.

Dat het beveiligingsvraagstuk een grote rol blijft spelen, blijkt wel uit het feit dat 28 van de business-to-consumer organisaties en 10 van de business-to-business organisaties dit probleem spontaan noemde als het grootste obstakel voor de succesvolle invoering van een e-businessstrategie.

Welke concurrent wordt als de grootste bedreiging ervaren?

Volgens bijna de helft van de respondenten (45) komt de grootste dreiging nog altijd voort uit de traditionele concurrenten en hun welbekende handelskanalen. Slechts 25 bespeurde de grootste dreiging in concurrenten die via e-business opereren. Verrassend genoeg werden de dot.coms door slechts 15 als de grootste bedreiging ervaren, en door maar liefst 60 als de minst zorgwekkende bedreiging. Hoewel men verwacht binnen drie jaar meer van deze bedrijven te duchten te hebben, blijken de meeste respondenten ervan uit te gaan dat traditionele concurrenten, bestaande bedrijven uit andere sectoren en de dot.coms uiteindelijk een even grote bedreiging gaan vormen, en dat de markt niet door één van deze drie zal worden gedomineerd.

Gevestigde bedrijven: vijf voorwaarden voor succes

Ronald van Tongeren, hoofd van de E-businessgroep van PricewaterhouseCoopers in Nederland, zei over dit alles het volgende:

"Dit onderzoek bewijst dat Europese ondernemingen op het gebied van e-business niet minder ambitieus zijn dan hun Amerikaanse tegenhangers. Het laat echter ook zien dat de meeste Europese ondernemers zich defensief opstellen, en hun vertrouwen in Internet weliswaar met de mond belijden maar geen daadwerkelijke stappen nemen om het potentieel van e-business volledig te benutten. Slechts enkele van de bedrijven die we hebben ondervraagd hebben serieus in e-business geïnvesteerd. Veel bedrijven geven toe niet over de noodzakelijke vaardigheden te beschikken. Bovendien wordt de invloed van nieuwe dot.com-spelers op de markt door de meeste ondernemingen ernstig onderschat.

Europese ondernemingen moeten nu doorzetten en hun bedrijfsvoering inrichten rond een nieuw model dat uitgaat van een offensieve e-businessstrategie. Alleen op die manier kunnen ze hun ambities op dit terrein verwezenlijken."

PricewaterhouseCoopers heeft de vijf voornaamste voorwaarden geformuleerd waar de huidige generatie ondernemers aan zal moeten voldoen om in de eerste jaren van de 21ste eeuw niet door een achterblijvend e-businessbeleid ten onder te gaan. Die voorwaarden zijn de volgende:


- Het inspelen op klantenwensen: een dienst of een ervaring? De wereld van het elektronisch zakendoen wordt gekenmerkt door uiteenlopende manieren van dienstverlening. Ondernemers moeten een duidelijk beeld voor ogen hebben van de manier waarop zij klanten willen werven en behouden, en daartoe onder meer besluiten of ze de klant op Internet een ervaring of een dienst willen bieden.


- Het invoeren van een geschikt model voor de bedrijfsvoering: De aanpak van business-to-consumer bedrijven verschilt steeds sterker van die van business-to-business. Ondernemers moeten een besluit nemen over de te volgen route - een besluit dat verstrekkende gevolgen zal hebben voor hun concurrentiepositie.


- Het verwerven van erkenning door de markt: De enorm hoge prijzen van aandelen in veel dot.coms tonen aan dat de traditionele waarderingsprincipes, zoals de kosten/winstverhouding, hier geen rol meer spelen. De oorzaak hiervan is dat de winstgevendheid van e-businessbedrijven op een andere manier wordt gemeten dan die van traditionele ondernemingen. Het is zaak dat ondernemers beseffen welke factoren de winstgevendheid van hun bedrijf gaan bepalen, en daar ook effectief op inspelen.


- Profiteren van de merknaam: Ondernemers moeten zich afvragen of het zinvol zou zijn een I-merk te lanceren. Wat zijn de relevante argumenten? Welke mogelijkheden biedt de bestaande merknaam?


- Het vinden van de juiste mensen: Van de mensen die het afgelopen jaar met een MBA-diploma Harvard hebben verlaten, heeft 30 zich aangesloten bij high-tech-bedrijven of participatiemaatschappijen. Dat is een stijging van 12 ten opzichte van 1995. Veel bekende gezichten in het topmanagement van grote ondernemingen zijn inmiddels overgestapt naar dot.coms. De redenen liggen voor de hand: geld en de mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe markten. Gevestigde spelers op de markt zullen nieuwe concurrentietechnieken moeten bedenken.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...