Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Demonstratievlucht C-130 Open Skies Pod System

Datum nieuwsfeit: 04-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

MINDEF:Demonstratievlucht

DV/PB122/99 Den Haag, 4 november 1999

Een C-130-Hercules transportvliegtuig van de Belgische luchtmacht zal morgen (vrijdag 5 november) voor het eerst het 'C-130 Open Skies Pod Systeem' (COPS) demonstreren. Het systeem, dat bestaat uit een zogenoemde gondel met daarin de benodigde video-en fotoapparatuur, wordt gebruikt bij het verifiëren van de naleving van wapenakkoorden. De gondel wordt voor het uitvoeren een inspectievlucht onder een vleugel van het transportvliegtuig bevestigd.

De demonstratie vindt plaats in het kader van het in 1992 gesloten 'Open Skies'-verdrag. Deze overeenkomst geeft de vijfentwintig landen die het verdrag hebben ondertekend het recht om boven elkaars grondgebied patrouillevluchten uit te voeren. België, Nederland en Luxemburg nemen gezamenlijk deel aan het 'Open Skies' wapenbeheersingsverdrag.

De Vliegbasis Volkel is gekozen als uitvalsbasis voor vluchten met het COPS, vanwege de expertise van het daar gestationeerde 306-fotoverkenningssquadron. De verificatie geschiedt namelijk door het maken van foto's van militaire installaties en systemen, die opgenomen zijn in de wapenbeheersingsakkoorden. De demonstratie is bedoeld voor functionarissen uit België, Luxemburg en Nederland die beleidsmatig of operationeel te maken kunnen krijgen met het 'Open Skies'-verdrag.

De acht landen die vliegen met de C-130 Hercules hebben gezamenlijk twee COPS-systemen aangeschaft die om beurten door de deelnemende landen worden ingezet.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie