Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: participatie en macht in de lokaal politiek

Datum nieuwsfeit: 04-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Dienst Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 30 oktober 1999

Dienst Communicatie

Do 4 nov. 1999, 13.30 uur: promotie dhr. drs. H.T. Lelieveldt

Promotie op het gebied van de Beleidswetenschappen


* Titel proefschrift: Wegen naar macht. Politieke participatie en toegang van het maatschappelijk middenveld op lokaal niveau
* Promotor: dhr. prof. dr. J.W. van Deth

* Handeleditie: Thela Thesis, Amsterdam

* Woonplaats: Amsterdam

Organisaties brengen hun politieke problemen voornamelijk bij ambtenaren en wethouders onder de aandacht. Gewone raadsleden worden relatief weinig en pas in een laat stadium van de politieke besluitvorming benaderd. De belangen van andere organisaties en van individuele burgers komen daardoor in het gedrang. Omdat met name organisaties die gemeentelijk beleid uitvoeren politiek actief zijn, speelt de lokale politiek zich grotendeels af in een professioneel circuit. Door de dominantie daarvan ligt aan de lokale politieke besluitvorming geen integrale afweging van belangen ten grondslag. Raadsleden moeten ter bevordering van de integrale belangenbehartiging de dominantie van het professionel circuit doorbreken. Daarvoor is het allereerst noodzakelijk dat de afstand tussen raad en het college van B en W vergroot wordt: wethouders zouden geen deel meer moeten uitmaken van de raad. Daarnaast moeten raadsleden meer tijd steken in hun rol van volksvertegenwoordiger. Dat kunnen zij alleen wanneer zij minder tijd kwijt zijn aan hun taak als controleur van het college. De instelling van gemeentelijke rekenkamers zou daarom bevorderd moeten worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie