Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Artsen geconfronteerd met vermoeidheid kankerpatienten

Datum nieuwsfeit: 05-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Keywords: medisch, geneesmiddelen, ziektebeelden, patienten

esculaap

medibyte

ARTSEN INDRINGEND GECONFRONTEERD MET VERMOEIDHEID KANKERPATIENTEN

Met behulp van de nieuwste 'virtual reality'-technieken laat het geavanceerde programma 'In my steps' de vermoeidheid en frustratie voelen, zoals kankerpatiënten die vaak ervaren. In my steps is ontwikkeld om artsen en verzorgers de kans te geven dit vaak onderschatte fenomeen beter te leren kennen.

Sinds kort beschikt ook Nederland over een computersimulatie: In my steps. Met behulp van de nieuwste 'virtual reality'-technieken laat In my steps de vermoeidheid en frustratie voelen, zoals kankerpatiënten die vaak ervaren. In my steps is ontwikkeld om artsen en verzorgers de kans te geven dit vaak onderschatte fenomeen beter te leren kennen. Zo kunnen ze nog beter inspelen op de dagelijkse problematiek van hun patiënten. Het simulatieprogramma is ontworpen met hulp van vooraanstaande kankerspecialisten en mensen die zelf kanker hebben gehad. Tot voor kort konden gezonde mensen moeilijk invoelen laat staan ervaren - hoe het is om last te hebben van kankergerelateerde vermoeidheid. Daardoor is er vaak te weinig aandacht besteed aan het probleem. Het werd onderschat en te weinig behandeld. In de Verenigde Staten hebben al veel medewerkers van kankercentra en ziekenhuizen kennisgemaakt met deze computersimulatie. Meer dan 60% van de artsen die in de simulator zijn geweest, gaf aan vermoeidheid bij kankerpatiënten voortaan op een andere manier te gaan aanpakken. "Voor ons, artsen, is het belangrijkste doel om de kanker te stoppen en de kwaliteit van het leven van onze patiënten te verhogen", zeggen oncologen. "In my steps biedt ons een nieuw hulpmiddel. Het benadrukt hoe belangrijk het is om dit probleem met onze patiënten te bespreken en het adequaat te behandelen." Het programma In my steps neemt de deelnemer mee op een reis van 15 minuten door een virtueel huis. De deelnemer zit in een speciaal ontworpen stoel met beweegbare voetpedalen. Op zijn hoofd krijgt hij een helm die geluiden en beelden doorgeeft. Via de 'virtual reality'-techniek kan de deelnemer in het huis van de ene kamer naar de andere gaan. Hier probeert hij dagelijkse werkzaamheden uit te voeren die steeds meer moeite kosten. De simulator gaat niet harder dan in de programmatuur is vastgelegd, hoe hard de deelnemer de pedalen ook intrapt. Dit geeft de ervaring van vermoeidheid en frustratie waar zo veel patiënten last van hebben. Met de pedalen gaat de bezoeker bijvoorbeeld naar de keuken om een eenvoudig ontbijt klaar te maken. Dan gaat de bel; de deelnemer loopt langzaam door de woonkamer naar de voordeur. Voordat de gebruiker bij de voordeur is, rijdt de bestelauto met de af te leveren goederen al weg. De frustrerende en vermoeiende dag eindigt er mee dat hij de trap op zal moeten om in bed te komen. Een uitgebreide persinformatiemap is beschikbaar. via 050-5245245


english Switch to english


Laatst gewijzigd: 5 november 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie