Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inhoudsopgave VWS Bulletin, nummer 18

Datum nieuwsfeit: 05-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Inhoudsopgave VWS Bulletin, nummer 18

In VWS Bulletin, nummer 18 die verschijnt op vrijdag 5 november 1999 komen de volgende onderwerpen aan de orde:

. Kosten van letsel

Preventie van prive-ongevallen levert geld op. Daarnaast betekenen minder ongevallen een verlaging van de werkdruk in de zorgsector. Daarom zouden zorginstellingen meer aandacht voor preventie moeten hebben, zegt Ineke Thien, beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS in een reactie op het rapport ´De kosten van letsel door ongevallen in Nederland´. In dit rapport staan modellen waarmee de directe kosten van een ongeval kunnen worden uitgerekend. Thien: Wij moeten de zorgsector duidelijk maken hoeveel preventie kan opleveren. Dit rekenmodel is daar een goed hulpmiddel voor.

. Know-how van sport

Jarenlang hebben vijf organisaties voor sportstimulering geprobeerd om samen te gaan in één nieuwe organisatie. Zonder succes. Nadat het ministerie van VWS druk op de ketel heeft gezet, is het eindelijk gelukt. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen zal overheden en (sport)organisaties ondersteunen bij het opzetten van integraal sportbeleid. Wij hebben kennis en expertise in huis. Niemand kan zo goed een centrale spelen als wij. Of het nou over sport en onderwijs, sport en buurtwerk of over sport en ouderen gaat. En over alle dwarsverbanden.

. Voetbalvandalen

Hooligans worden steeds jonger, meldden de media eerder deze maand. De berichtgeving was gebaseerd op een rapport van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). Maar de Utrechts hoogleraar pedagogiek prof. dr. Micha de Winter is niet bijster onder de indruk van het rapport. Met cijfers kun je veel kanten op, hoor. Repressie is volgens De Winter niet de oplossing. Die jongens snakken naar waardering van hun club. Dat moet je uitbuiten. Maak ze dus suppoost of zo.

. Kenniscentrum voor arbeidsrelevante huidaandoeningen

Minister Borst heeft het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) samen met het VU-ziekenhuis in Amsterdam aangewezen als kenniscentrum voor arbeidsrelevante huidaandoeningen. Beide ziekenhuizen werken al geruime tijd samen op arbeidsdermatologisch gebied. Het AZG had zelf al een soort kenniscentrum voor arbeidsdermatosen en -eczemen opgezet.

. Geneesmiddelen

Het rapport van de commissie De Vries over de nieuwe structuur voor de medicijnverstrekking leidde tot vette krantenkoppen en talloze commentaren. De projectleider farmaceutische zorg van VWS geeft zijn reactie.

. Zorgaanvragen centraal beoordeeld

Het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO) Zuid- en Midwest Drenthe geldt als een van de voorlopers op het gebied van de integrale indicatie voor zorgaanvragen. Sinds 1 januari 1998 worden in het werkgebied van deze RIO de zorgaanvragen centraal beoordeeld en geïndiceerd. De start was moeizaam, maar inmiddels lijken de meeste kinderziektes achter de rug

. Huisarts en bedrijfsarts

Te lang ziek-thuis leidt nog te vaak tot blijvende arbeidsongeschiktheid. Tijdige onderkenning en een snelle aanpak van klachten van werknemers zijn noodzakelijk om te voorkomen dat mensen onnodig in de WAO komen. Daarom zoeken huisartsen en bedrijfsartsen naar een betere afstemming van hun werkzaamheden. Het ZON-programma samenwerking bij sociaal-medische begeleiding omvat een groot aantal samenwerkingsactiviteiten.

. Het vastgoed van de kinderopvang

In onbruik geraakte kleuterscholen zijn ideale gebouwen om te transformeren in een kinderdagverblijf. Maar er zijn geen kleuterscholen meer die vrijkomen en ook andere locaties die geschikt kunnen worden gemaakt voor kinderopvang, worden steeds schaarser. Waar zijn dan de tweeduizend accommodaties te vinden die voor de uitbreiding nodig zijn? Forse nieuwbouw lijkt onvermijdelijk; de inbreng van woningcorporaties en commerciële vastgoedbedrijven kan daarbij uitkomst bieden.

In de rubriek kort nieuws kunt u de volgende artikelen vinden: . ZON presenteert zich met projectenparade
. Vliegenthart en EK-organisatie om de tafel

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie