Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GigaPort: aan de slag met Next Generation Internet

Datum nieuwsfeit: 05-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

GigaPort: aan de slag met Next Generation Internet!

De functionaliteit en de prestatie van het Internet verbeteren snel. Binnenkort zullen mensen via mobiele telefoons al toegang zoeken tot het Internet. De bandbreedte op de vaste en mobiele netten blijft groeien zodat distributie van beeldmateriaal mogelijk wordt. Interactieve toepassingen als telefonie en videovergaderen komen binnen handbereik. Bekende problemen als gebrekkige betrouwbaarheid, beperkte capaciteit en toegang via gebruikersonvriendelijke Pc's zullen naar de achtergrond verdwijnen. Het belang van het Internet zal daarom verder toenemen, niet alleen voor burgers maar ook voor bedrijven.

De overheid wil met het GigaPort-project Nederland klaarstomen voor het Next Generation Internet. Niet afwachten tot het er is, luidt het devies, maar nu al beginnen je voor te bereiden.

Next Generation Internet.

Internationale onderzoeksgroepen zijn druk doende het huidige Internet flink te verbeteren. Het Internet zal bijvoorbeeld veel meer capaciteit krijgen en via mobiele terminals toegankelijk worden. Door de toename in de capaciteit wordt het mogelijk op grote schaal video-informatie te transporteren. Door de mobiele toegang zullen gebruikersvriendelijke terminals hun entree maken. Het Internet zal gebruikers ook meer zekerheden bieden dat informatie zonder noemenswaardige vertraging zijn bestemming bereikt, en veiligheid in de zin dat deze informatie niet door derden wordt gelezen.

Deze ontwikkelingen zullen vele aarzelingen om Internet te gebruiken wegnemen. Het toekomstige Internet, we spreken gemakshalve van Next Generation Internet, zal meer en meer gebruikt worden in een zakelijke context. Denk aan het elektronisch zakendoen, het elektronisch samenwerken, en de verwerking van grote hoeveel heden (multimediale) gegevens. Het zakendoen wordt gestimuleerd door de betere beschikbaarheid en veiligheid en door de grotere penetratie van het Internet. Het samenwerken en verwerking van grote hoeveel-heden gegevens door de toename in bandbreedte.

Elektronische transacties.

Elektronisch zakendoen betekent voor vele bedrijven nu nog niet meer dan het plaatsen van advertenties op een web site. Door de Internet-ontwikkelingen zullen ze in toenemen-de mate ook hun transacties via het Internet afwikkelen: bestellen, betalen, annuleren, reserveren, vergunning aanvragen, etc. De elektronische afwikkeling van transacties zijn vaak goedkoper en sneller dan de traditionele afwikkeling. Lagere transactie-kosten leiden weer tot een heroverweging wat bedrijven intern zullen doen en wat ze zullen uitbesteden. Zo zullen nieuwe soorten bedrijven ontstaan die nieuwe diensten aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan intermediairs die elektronisch rekeningen verzamelen en de incasso elektronisch verzorgen.

Elektronisch samenwerken.

Elektronisch samenwerken komt nu vooral neer op het uitwisselen van e-mails. Echt gelukkig zijn we er niet mee: het echte samenwerken behelst zo veel meer dan een mailtje. Tijdens ons werk wisselen we direct vis-à-vis contact met anderen af met contact via brieven, memo's etc. Dan weer werken we heel creatief, dan weer volgens voorgeschreven procedures. De Internet-ontwikkelingen zullen aanleiding geven tot systemen die onze samenwerking, in al haar rijkheid en diversiteit, ondersteunen. Met deze systemen kunnen we naadloos overstappen van direct contact naar indirect contact, van creatief naar procedureel werk. Bankemployees kunnen een expert raadplegen, ingenieurs ondanks hun geografische afstand gezamenlijk aan projecten werken, en artsen patiëntendossiers vergelijken en vis-à-vis bespreken.

Grote hoeveelheden gegevens.

Met het toekomstige Internet krijgen we ook toegang tot grote hoeveel heden (multimediale) gegevens, als bijvoorbeeld digitaal videomateriaal. We krijgen faciliteiten om deze gegevens te zoeken, te manipuleren, te transporteren en op grote schaal te distribueren. Zo zullen bedrijven bijvoorbeeld op één locatie hun video- en foto-materiaal voor reclamedoeleinden beheren en dit via het Internet toegankelijk maken voor hun buitenlandse vestigingen.

Investeren in kennis.

Het ligt voor de hand: deze ontwikkelingen zullen onze manier van zakendoen en van gezondheidszorg en onderwijs niet onberoerd laten. Hoe precies, en wanneer precies? Dat is moeilijk te zeggen. Maar het zou verstandig zijn ons nu al voor te bereiden op de veranderingen die komen gaan. Liever nu leergeld betalen dan straks voor onaangename verrassingen komen te staan.

GigaPort.

De overheid heeft daarom begin 1999 het GigaPort-project geïnitieerd. Dit project biedt bedrijven en instellingen de kans om vroegtijdig te experimenteren met de nieuwe generatie Internet. Experimenten om nieuwe vormen van dienstverlening te testen, nieuwe vormen van elektronisch samenwerken te proberen, nieuwe producten te testen, etc. De overheid doet dit door twee investeringsimpulsen: de bouw van een uiterst modern netwerk en de opbouw van kennis om met de volgende generatie netwerken nieuwe toepassingen, nieuwe diensten te ontwikkelen.

Het netwerk wordt gebouwd door GigaSURF b.v. in samenwerking met leveranciers van netwerkequipment en telecommunicatiemaatschappijen. De kern is een nationaal research-netwerk, dat ruwweg 100 maal sneller wordt dan de bestaande backbone, en in 2002 een capaciteit van 80 Gigabit/s zal halen. Deze backbone is verbonden met research-netwerken in Europa, de VS en Azië. Bovendien zullen vaste en mobiele toegangsnetwerken worden aangelegd, bijvoorbeeld op basis van xSDL en GPRS. De maximale aansluitcapaciteit van klantaansluitingen groeit van 155 Megabit/s begin 1999 naar 20 Gigabit/s eind 2002.

Op het GigaPort-Netwerk worden niet alleen onderzoeksinstituten, universiteiten, hoge-scholen en soortgelijke instituten aangesloten. Ook bedrijven kunnen het netwerk gebruiken voor ontwikkel- en testdoeleinden.

Proeftuin.

Dit netwerk wordt zo de basis van de "proeftuin". Het is een proeftuin voor de producenten van netwerkequipment die gedurende de looptijd van het project het netwerk naar steeds hogere performance zullen brengen. Het is daarnaast een proeftuin voor bedrijven die, bijvoorbeeld, video on demand diensten willen leveren. Of voor universiteiten die met nieuwe vormen van onderwijs willen experimenteren.

De ambities van GigaPort gaan verder dan het netwerk. Een netwerk transporteert bitrijen van A naar B. Eindgebruikers willen echter op een hoger niveau communiceren. Zij willen communiceren in termen als "betalen", "video conferentie starten" of "toon dossier van patiënt Jansen".

Pas als applicaties beschikbaar zijn waarmee we op zo'n manier, in onze "eigen" termen, kunnen communiceren is er sprake van een geavanceerde infrastructuur. De onderliggende technologie en de bitrijen verdwijnen uit het zicht van de eindgebruiker.

Toepassingen.

GigaPort werkt daarom aan zulke toepassingen. Binnen het projectdeel "GigaPort-Applicaties" werken kennisinstellingen en bedrijven samen om deze toepassingen te ontwikkelen. Dit gebeurt door kennisopbouw, proefprojecten en kennisdisseminatie.

Kennisopbouw.

De kennisopbouw levert kennis om producten te maken, waarmee men op de volgende generatie Internet zaken kan doen, samenwerken of content manipuleren. Deze kennisopbouw, zie www.gigaport.nl, staat onder de regie van het Telematica Instituut.

In het bijzonder wordt kennis opgebouwd om:

* het implementeren van elektronische transacties te vergemakkelijken. Dit komt neer op de ontwikkelingen van methodieken om het traject van bedrijfsstrategie tot en met de realisatie van elektronische transacties te structureren, te versnellen en te vereenvoudigen. Bedrijven kunnen deze kennis inzetten om te bepalen hoe ze elektronisch willen handelen: via mobiele transacties, via een elektronische veiling, via een virtual private network? Vervolgens kan deze kennis worden toegepast om snel de ICT-componenten te configureren die de gewenste handelsvorm elektronisch ondersteunt.

* de grote diversiteit aan samenwerkingsvormen te ondersteunen. Zo wordt de relatie tussen taken, organisatievormen en groupware onderzocht. Tevens wordt gewerkt aan technieken om de vele, bestaande groupwareproducten te integreren en aan veranderende gebruikerswensen aan te passen. Bedrijven kunnen deze kennis inzetten om groupware voor hun specifieke doeleinden te configureren of om ontbrekende groupware componenten te ontwikkelen.

* het totale traject van vastleggen van multimediale data, opslag, zoeken, distributie en leveren te ondersteunen. Dit betreft zaken als caching- en replicatietechnieken, meta data raamwerken, het gebruik van user- en terminalprofielen voor gepersonifieerde levering van informatie, en accounting en billing technieken.

* snel nieuwe diensten te kunnen ontwikkelen en deze diensten te kunnen beheren op de nieuwe generatie Internet.

De onderwerpen van studie zijn bepaald in uitgebreide consultatie met de Nederlandse industrie. De kennisopbouw is aan de ene kant sterk gericht op de mogelijkheden van het next generation Internet. Aan de andere kant wordt rekening gehouden met het feit dat gebruikers altijd zullen moeten migreren van het huidige naar het toekomstige Internet.

Proefprojecten.

De opgebouwde kennis is toegankelijk voor bedrijven voor het uitvoeren van experimenten, de zogenaamde proefprojecten. Een voorbeeld van zo'n proefproject is het project "Video-over-IP". Een consortium van IBM, NOB, GigaSURF, TNO en het Tele-ma-tica Instituut werken daar aan een demonstrator waarbij video, met MPEG-2 kwaliteit, op grote schaal via Internet gedistribueerd wordt. Een toepassing is de distributie van educatief videomateriaal naar een kleine groep leerlingen.

Kennisdisseminatie.

Ten slotte zullen vanaf voorjaar 2000 kennis seminars worden gehouden. Dit zijn work-shops om de kennis rond next generation Internet en het gebruik van het Internet te verspreiden.

Bedrijven zien GigaPort als een kans. Vrijwel wekelijks informeren ze naar mogelijkheden om gebruik te maken van het netwerk of de kennis.

Het GigaPort-project is zo opgezet dat snel vaart gemaakt kan worden. Het wordt uitgevoerd door twee bestaande organisaties, GigaSURF en het Telematica Instituut. Het wordt geleid door mevrouw Jacqueline Tammenoms Bakker en een stuurgroep met de heer Pieter Winsemius als voorzitter. Eén van de belangrijkste aandachtspunten is de actieve betrokkenheid van het Nederlandse bedrijfsleven en van Nederlandse zorg- en onderwijsinstellingen.

Het succes van het GigaPort-project zal namelijk worden gemeten aan de proefprojecten: gaat het Nederlandse bedrijfsleven inderdaad pro-actief om met Internet? Pak die kans!

Voor meer informatie

dr. Frank Biemans, directeur GigaPort-Applicaties , telefoon 053-4850442

(biemans@telin.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...