Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe wet tegen witwassen criminele opbrengsten

Datum nieuwsfeit: 05-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


RVD/DV

MINISTERRAAD: NIEUWE WET TEGEN WITWASSEN CRIMINELE OPBRENGSTEN

Ministerie van Justitie
Persbericht Ministerraad
5 november 1999

NIEUWE WET TEGEN WITWASSEN CRIMINELE OPBRENGSTEN

Het kabinet heeft op voorstel van minister Korthals ingestemd met een wetsvoorstel dat het witwassen van criminele opbrengsten apart strafbaar stelt. Nederland sluit hiermee aan bij de landen die al zo.n apart witwasdelict kennen. Daardoor wordt de internationale rechtshulp met die landen makkelijker.
Het wetsvoorstel sluit goed aan bij de initiatieven die de afgelopen jaren zijn genomen om witwassen tegen te gaan. Het gaat daarbij onder meer om de inrichting van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.

Een aparte strafbaarstelling van het witwassen zorgt ervoor dat politie en openbaar ministerie een verdenking van witwassen dan wel een melding van een verdachte transactie sneller kunnen oppakken en meer gericht een opsporingsonderzoek kunnen beginnen.

In Nederland heeft de wetgever er aanvankelijk voor gekozen om het witwassen van opbrengsten van misdrijven langs de weg van de zogenaamde helingbepalingen in het Wetboek van Strafrecht aan te pakken. Dit legt beperkingen op aan de bestrijding van witwassen. Zo is het nu niet mogelijk om iemand die zelf voordeel uit misdrijf verkrijgt en dat voordeel vervolgens in een witwastraject brengt, voor dat laatste als heler van goederen te straffen. Naar de mening van het kabinet behoort witwassen ook strafbaar te zijn wanneer het opbrengsten uit eigen misdrijf betreft. Voor de strafbaarstelling van het witwassen maakt het niet uit of de witwasser dat met eigen crimineel voordeel doet of daarvoor de opbrengst uit misdrijf van een ander gebruikt.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD. 05.11.1999

05 nov 99 14:40

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie