Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rock Around the Jukebox in Autotron Rosmalen

Datum nieuwsfeit: 06-11-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

Zaterdag 6 en zondag 7 november 1999

Rock Around the Jukebox brengt Autotron
terug naar jaren vijftig en zestig

ROSMALEN - De echte jukebox-fanaat heeft de data zaterdag 6 en zondag 7 november al geruime tijd in zijn agenda staan. In dat weekend houdt De Jukebox Fanaat, een vereniging met inmiddels ruim 5500 leden, voor de twaalfde maal in Autotron het Rock Around the Jukebox-spektakel. In het afgelopen decennium is de beurs uitgegroeid tot een happening waarvoor zelfs Ameri-ka-nen de oversteek maken.

Het verbaast ook Jukebox Fanaat-voorzitter en stuwende kracht achter Rock Around the Jukebox, Frits Aalders, dat de belang-stelling voor de nostalgische muziekmachine nog altijd niet zijn hoogtepunt heeft bereikt. 'Het lijkt wel alsof de inte-resse voor de jukebox nog jaarlijks toeneemt. 't Is overigens de hele sfeer uit de bloeitijd van de jukebox die mensen enorm blijkt aan te spreken.' Aalders benadrukt dan ook dat het niet alleen de jukebox is waarnaar de belangstelling uit gaat. Ook andere attributen uit de jaren '50 en '60 blijken nog steeds tot de verbeelding te spreken zoals: flipperkasten, eenarmige bandieten, koelkasten, benzinepom-pen, neons, email borden, radio's, tv's, ventila-toren, kleding, pinda-potten, speelgoed, service-goed, verlich-ting, posters, meubi-lair, duizenden gram-mofoon-platen enzovoort enzovoort waarvoor vorig jaar ruim dertigduizend mensen de kassa's passeerden. Geen plekje in het ExpoDome blijft onbenut. Er is zelfs een wachtlijst voor standhouders.

Vorig jaar nam Aalders de moeite om de tijdens het tweedaagse evenement het aantal aangevoerde jukeboxen eens te tellen. 'Ik schatte altijd dat dit er rond de driehonderd waren. In 1998 ben ik bij de vijfhonderd gestopt – uitgeteld was ik toen nog lang niet.'
De trend dat steeds meer compleet gerestaureerde modellen te koop worden aangeboden zet, evenals bij de klassieke automobielen en motoren, ook door bij de jukeboxen. Wat prijzen betreft blijkt voor de absolute top-machines the sky nog altijd the limit. Aalders: 'Voor een puntgave Wurlitzer-2000 uit 1956 of een Seaburg V-200 uit 1955 liggen de prijzen al gauw rond de achttienduizend gulden. Wie daaruit opmaakt dat het bezit van een jukebox alleen voor welgestelden is weggelegd, kan ik geruststellen: er zijn ook al hele leuke machines te koop voor tussen de duizend en tweeduizend gulden. De prijzen die men op de beurs voor een jukebox betaalt, zijn zeer redelijk, dat komt omdat onze standhouders veelal clubleden zijn die de jukebox als hobby hebben.'

Het zijn met name de jukeboxen die honderd singles kunnen herbergen die het meest geliefd en derhalve ook het duurst zijn. Machines met ruimte voor zestig zwarte schijfjes wisselen voor aanzienlijk lagere prijzen van eigenaar. Wie niet zoveel te makken heeft, maar wel over een paar gouden handjes en de juiste serviceboeken beschikt, kan altijd nog een exemplaar kopen waaraan nog het nodige gesleuteld moet worden. Wie daarbij adviezen wil hebben, kan altijd aankloppen bij De Jukebox Fanaat.

Sfeer is en blijft het sleutelwoord voor Rock Around the Jukebox. Reden waarom de organisatie ook dit jaar weer veel aandacht heeft besteed aan nevenactiviteiten. Daardoor heeft de beurs zich ontwikkeld tot een happening waarop ook de niet-ingewijden massaal afkomen. Al jaren is Chris Watson één van de grote publiektrek-kers. Deze zuiderbuur imiteert tot in het kleinste detail zijn grote idool Jerry Lee Lewis. Dit heeft hem al de koos-naam Jerry Lee Watson bezorgd. Het optreden van Apple, Pie & the Peanuts is al vele jaren zo’n succes dat deze formatie uit de Achterhoek gerust de 'huisband' van Rock Around the Jukebox genoemd mag worden. De zesmansfor-matie brengt de meest uiteenlopende mu-ziekstromin-gen uit de jaren vijftig en zestig met een vette knipoog op het podium. De wervelende muziekshow wordt afgewis-seld met onder anderen: een heupwiegcursus, de legendarische hink-stap-dans en syn-chroon kreunen voor vijf meisjes en een pianist. De optredens worden afgewisseld met dansdemonstra-ties van diverse groepen.

Op beide dagen is het fonkelnieuwe AutoDome voor het publiek geopend waarin de unieke historische automobielcollectie van Autotron is ondergebracht en vele facetten van de automotive industry worden belicht. Ouders hebben geen kind aan het meegenomen kroost, want dat speelt en ravot vele uurtjes in het eveneens nieuwe SpeeloDome.

Rock Around the Jukebox barst zaterdag 6 november om 10.00 uur los en duurt die dag tot 18.00 uur. Op zondag gelden dezelfde openingstijden. De toegangsprijs bedraagt ƒ. 17,50, kinderen 4 tot 12 jaar ƒ. 10,00. Wie met zijn of haar oldtimer naar Autotron komt heeft gratis toegang - inclusief één inzittende.

Autotron is gelegen aan de A50 ’s-Hertogenbosch-Nijmegen. Met openbaar vervoer, OV/Reisinfo 0900 9292.

Voor meer informatie, bel de Autotron Infolijn: 073-5233300.

Rosmalen, september 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie