Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kostuums uit negen verzamelingen in Zuiderzeemuseum

Datum nieuwsfeit: 06-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Zuiderzeemuseum

`SPREKEND GEKLEED:

KOSTUUMS UIT NEGEN VERZAMELINGEN'

Van 6 november 1999 tot en met 14 maart 2000 is in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen de tentoonstelling `Sprekend gekleed: kostuums uit negen verzamelingen' te zien. Deze expositie in het binnenmuseum toont negen drachten uit diverse plaatsen rond de voormalige Zuiderzee, zoals Huizen, Urk, Bunschoten-Spakenburg. Deze klederdrachten uit de verschillende windstreken hebben gemeenschappelijk dat er achter elk kostuum een verhaal schuil gaat over de drager of een gebeurtenis die er mee samenhangt. Klederdracht blijkt ineens geen statisch keurslijf of uniform te zijn. De kleding vertelt iets over de streek, de gewoontes, de persoonlijke ervaringen van de oorspronkelijke eigenaren en hun ontwikkeling. De kostuums zijn afkomstig uit museale en particuliere collecties. Daarmee vertegenwoordigen de inzendingen verschillende textielverzamelingen met een eigen karakter en invalshoek. Zo levert Mariannne Havermans, auteur van het boek `Aangekleed gaat uit', bijvoorbeeld een bijdrage via het museum Betje Wolf, terwijl het Nederlands Openluchtmuseum put uit de collectie van de Stichting Nederlandse Volksklederdrachten Collectie Koningin Wilhelmina. De kostuums dateren van het eind van de vorige eeuw (uit de provincie Groningen) tot een hedendaags collectiestuk (van de Zuidwal/Flevoland).

Het kostuum uit Volendam toont aan hoe een levenslustige vrouw in de 19de eeuw, ondanks tegenslagen in haar leven, het hoofd op een optimistische manier boven water wist te houden. Hilletje Pooier had twee gehandicapte kinderen en een dochter in het klooster. Zij sprokkelde geld bij elkaar door voor andere mensen kleding te naaien. Haar specialiteit was het vervaardigen van doodshemden. Saillant detail daarbij was dat ze die soms al klaar had terwijl de `klant' nog ziek was. De inkomsten waren ontoereikend om haar huishouden draaiend te houden, zodat Hilletje `in de handel ging'. Het was echter aan weduwen voorbehouden zeep `van onder de bedstee' te verkopen. Vanuit haar huiskamer verkocht zij daarom bijvoorbeeld zoute haring en pinda's. Kon ze een partij kleedjes op de kop tikken, dan verkocht ze die net zo gemakkelijk.

Zwarte bladzijde

De klederdrachten uit het Noorden van het land belichten zwarte bladzijdes uit de geschiedenis. Hier verhaalt het textiel in de tentoonstelling het noodlottige verhaal van twee vrouwen die in de nacht van 5 op 6 maart 1883 weduwen werden door de overstroming van de dorpen Paessens en Moddergat. Het volledige Friese folklorekostuum van enkele decennia later brengt op zijn beurt de verfoeide Olympische spelen van 1936 in Berlijn dichterbij. Het jonge meisje dat deze kleding droeg, ging al lang niet meer in dracht over straat, maar werd ter ere van de opening van de Spelen met haar dansgroep uitgenodigd voor een folkloreshow. In die tijd vond men dat een Fries kostuum gemaakt moest zijn van sits. Er werd dan ook voor een bloemetjesstof gekozen. Frappant genoeg diende een oud jak van een tante als voorbeeld, terwijl dat een gestreept dessin had. Ook dat is in de expositie te zien.

Groepsbezoek en openingstijden

Voor groepen is het onder begeleiding van een gids mogelijk om de expositie `Sprekend gekleed: kostuums uit negen verzamelingen' te combineren met `Klederdracht, hoe zit dat?' in het buitenmuseum. Die tentoonstelling is speciaal voor deze gelegenheid aangepast. Voorafgaande reservering is dan noodzakelijk omdat dit deel in de winterperiode normaliter gesloten is. De afdeling Reserveringen is te bereiken via 0228 -35 11 35. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur (behalve eerste kerstdag en nieuwjaarsdag). Voor algemene informatie kunt u bellen met de automatische infolijn 0228-318260.

Noot aan de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie