Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Enquist en Otten bij Gorterlezing in Kasteel Groeneveld

Datum nieuwsfeit: 06-11-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
20 oktober 1999

Anna Enquist en Willem Jan Otten
bij Gorterlezing in Kasteel Groeneveld

Baarn: twee veelzijdige dichters maken op zaterdag 6 november hun opwachting in Kasteel Groeneveld. Dichteres Anna Enquist (1945) studeerde piano en psychologie en volgde een opleiding psychoanalyticus. Ze debuteerde in 1988 in het tijdschrift Maatstaf en publiceerde in 1992 haar eerste bundel Soldatenliederen. De pers sprak over "het opvallendste debuut van de afgelopen jaren" en de bundel werd bekroond met de C. Buddingh Prijs. In 1993 en 1994 verschenen de bundels 'Jachtscènes' - onderscheiden met de Van der Hoogtprijs - en 'Een nieuw Afscheid'.

Haar vierde dichtbundel 'Klaarlichte dag' verscheen in 1996. Haar poëzie wordt veel gelezen en herdrukt. De pers sprak zowel over 'larmoyant getob' als 'krachtige, prachtige poëzie', 'gedurfd, grillig en eigenzinnig'. Anna Enquist publiceerde ook twee romans, 'het Meesterstuk' en 'het Geheim', bekroond met de Trouw-publieksprijs en in het voorjaar van dit jaar haar eerste verhalenbundel 'De kwetsuur'.
Zij combineert haar schrijfwerkzaamheden met haar werk als psychoanalytica.
In Kasteel Groeneveld zal zij ook enkele ongepubliceerde nieuwe gedichten voorlezen. Anna Enquist woont in de Bijlmer in Amsterdam Zuidoost en zal o.a. vertellen over haar relatie met de natuur in haar omgeving.

Willem Jan Otten (1951) werd geboren in een muzikantenfamilie. Hij werd onlangs voor zijn oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens Prijs. Zijn debuutbundel 'Een zwaluw vol zaagsel' verscheen in 1972 en werd bekroond met de Reina Prinsen Geeligsprijs en in 1981 ontving hij de Gorterprijs voor zijn poëziebundel 'De Eend, Ik zoek het hier'. Hij studeerde enige tijd Engels en filosofie tot hij in 1975 theatermedewerker werd bij Vrij Nederland. Otten is altijd als criticus en essayist werkzaam gebleven en schreef ook enkele toneelstukken waaronder 'Een sneeuw' en 'Een man van horen zeggen'.
In 1991 verscheen een bundel (voornamelijk NRC artikelen) over film-klassiekers, 'Het Museum van Licht. Beeld, geheugen en klassieke film'.
Zijn meest recente bundel, de zevende dichtbundel 'Eindaugustuswind' uit 1998 werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Uit de pers: "Otten's poëzie is helder en muzikaal - stromend als het water waarover hij met veel liefde schrijft - en heeft tegelijkertijd een sterk essayistische inslag Het is poëzie van het zoeken".
Willem Jan Otten heeft de gewoonte zijn gedichten niet voor te lezen maar ze uit zijn hoofd voor te dragen. Hij doet dat zo dat het lijkt alsof deze gedichten ter plekke ontstaan. De luisteraar kan zo diep doordringen in zijn werk.

In Kasteel Groeneveld lezen beide dichters een persoonlijke keuze uit hun werk en dichter en stafmedewerker van Poetry International Erik Menkveld spreekt met hen over hun poëzie. Ineke Holzhaus draagt gedichten van Herman Gorter voor en het geheel wordt muzikaal omlijst door pianist Polo de Haas.

Poëzie in Groeneveld: de achtste Gorterlezing
m.m.v. de dichters Anna Enquist en Willem Jan Otten Erik Menkveld (presentatie), Ineke Holzhaus (voordracht) en Polo de Haas (piano).
Zaterdag 6 november 1999
Aanvang: 19.45 uur
Toegang: fl. 17,50 per persoon
Reserveren: 035-5420446

Deze poëzieavond is mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Soest-Baarn

Openingstijden Kasteel Groeneveld
di. t/m vr. van 10.00 - 17.00 uur
za. en zo. van 12.00 - 17.00 uur
maandag gesloten
tel. 035-5420446

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie