Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herdenking pionier Steringa Idzerda van Radio KNMI

Datum nieuwsfeit: 06-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Achtergrond

Radio KNMI herleeft

In Den Haag wordt de komende weken radiopionier Steringa Idzerda herdacht. De Haagsche ingenieur experimenteerde met radiozenders en zorgde voor de eerste uitzendingen in de Nederlandse ether. Hij was ook de bouwer van de lampenzender "Fort Vossegat", die het KNMI vanaf 1924 gebruikte voor het uitzenden van weerberichten. Het KNMI was een van de eerste instellingen die gebruik maakte van het toen nog nieuwe medium.

Rond 1919 werd voor het eerst geëxperimenteerd met radioprogramma's en op 6 november is het precies tachtig jaar geleden dat de eerste complete radio-uitzending de ether in ging. Die avond zendt Radio West tussen 20.00 en 22.00 uur een speciaal herdenkingsprogramma uit over Idzerda rechtstreeks vanuit het Museum voor Communicatie (voorheen het PTT-museum) in de Zeestraat in Den Haag. Weerman Huub Mizee van Radio en TV West besteedt in de uitzending en ook in een aantal andere regionale radio- en TV-programma's aandacht aan de historie van het radioweerbericht. De radio-uitzending van zaterdagavond is landelijk te beluisteren in Real Audio via Internet op www.rtvwest.nl..

Bovendien is in het Haagsche Stadhuis in november een tentoonstelling te zien, georganiseerd door de Stichting nul70, waarin aandacht wordt besteed aan de manier waarop het weer indertijd aan het publiek werd meegedeeld, via radio en pers.


* Historie radio weerbericht

* Regionale weerbericht van Radio West

Laatste wijziging: 3 november 1999

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie