Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Penning van verdienste Haarlem voor Yvonne Koldewijn

Datum nieuwsfeit: 07-11-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Penning van verdienste voor Yvonne Koldewijn

Op zondag 7 november a.s. ontvangt mevrouw Yvonne Koldewijn de penning van verdienste van de stad Haarlem. Het college van burgemeester en wethouders verleent Yvonne Koldewijn deze onderscheiding naar aanleiding van het dertigjarig jubileum van de Literaire Instuif Haarlem, waarvan zij al jarenlang de organisator is. De penning van verdienste wordt rond 15.00 uur uitgereikt door de Haarlemse loco-burgemeester Jan Haverkort (tevens wethouder Cultuur) in het Stedelijk Gymnasium aan de Jacobijnestraat in Haarlem. Mevrouw Yvonne Koldewijn werd geboren op 22 december 1947 in Haarlem en woont aan de Lange Herenstraat 61, 2011 LK Haarlem.

Het literaire hart van Haarlem

De Literaire Instuif Haarlem bestaat dit jaar 30 jaar, op zondag 7 november a.s. wordt dit heugelijke feit uitgebreid gevierd. Naar aanleiding hiervan wordt Yvonne Koldewijn - wier gezondheid op dit moment veel te wensen overlaat - in de bloemetjes gezet.

De Literaire Instuif Haarlem werd op 9 april 1970 opgericht door Bert Sliggers en Hans Invernizzi. De Instuif begon in de Waagtaveerne, met als gastvrouw Cobi Schreijer. Na enkele maanden begon Yvonne Koldewijn zich met de organisatie van de Instuif bezig te houden, aanvankelijk door het verrichten van hand- en spandiensten, maar na enkele jaren legden de oprichters de hele organisatie in handen van mevrouw Koldewijn. Bijna 30 jaar lang heeft Yvonne Koldewijn een doorslaggevende rol gespeeld in het succes en het voortbestaan van de Instuif. Vrijwel al die tijd was zij voorzitter van de Literaire Instuif, maar zoals een van de bestuursleden formuleerde: "Yvonne Koldewijn is niet alleen de organisator van de Instuif; ze ís de Literaire Instuif Haarlem".

Het aantal uren dat Yvonne Koldewijn in de organisatie van de Instuif heeft gestoken is nauwelijks te tellen. Omdat ze helaas al jong arbeidsongeschikt raakte (inmiddels is ze 52 jaar oud), kan worden gesteld dat ze vrijwel ieder uur dat ze tot haar beschikking had, besteedde aan de activiteiten rond de Instuif. De Instuif zelf vindt iedere maand plaats. Naast het organiseren van de maandelijkse avonden met bekende, spraakmakende Nederlandse auteurs, bestaan die activiteiten ook uit het uitgeven van de periodiek "Tijd Schrift" (voorheen: "Zomaar wat verhalen en gedichten"). Hierin worden debuterende Haarlemmers gepresenteerd naast bekende schrijvers en dichters. Ook verschenen incidenteel bundels van een of meer auteurs onder de vleugels van de Literaire Instuif.

Dertig jaar Literaire Instuif Haarlem is niet zomaar een verhaal van boeiende avonden en uitgaven. Het is ook het verhaal van keihard werken, schipperen met geld en steeds maar weer op zoek moeten naar een andere locatie. Steeds opnieuw bleek Yvonne Koldewijn daarbij onmisbaar.

Penning van verdienste

De penning van verdienste wordt door het college van burgemeester en wethouders uitgereikt aan burgers die zich gedurende langere tijd zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad of de stedelijke gemeenschap. Het gemeentebestuur is van mening dat Yvonne Koldewijn deze onderscheiding verdient vanwege haar langdurige en zeer intensieve inzet voor het literaire klimaat in onze stad in het algemeen en voor de Literaire Instuif in het bijzonder.

9 november 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie