Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling Zwarte Piet op zolder in Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 07-11-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Zwarte Piet op zolder

Van 7 november tot en met 5 december 1999 besteedt museum De Dubbelde Palmboom aandacht aan de rol van Zwarte Piet in het Sinterklaasfeest. De expositie laat zien welke taken 'de knecht van Sint Nicolaas' allemaal heeft en hoe hij die in de loop der jaren heeft uitgevoerd. Het Historisch Museum Rotterdam organiseert deze tentoonstelling in nauwe samenwerking met het Sint Nicolaasgenootschap Nederland (SNG).

O KOM ER 'S KIJKEN

De expositie laat verschillende aspecten zien van de rol van Zwarte Piet: zijn kleding, de attributen (zak en roe) en de manier waarop hij in liedjes voorkomt. Ook komt naar voren hoe door Zwarte Piet het inpakken, surprise maken, het strooien en het snoepgoed in de schoen van groot belang zijn geworden. Oude en nieuwe afbeeldingen van Zwarte Piet geven een beeld van de geschiedenis van deze figuur.

KOM MAAR BINNEN MET JE KNECHT

Over de oorsprong van Zwarte Piet bestaan verschillende verhalen. Sommigen zeggen dat Zwarte Piet een duivel is, die eeuwen geleden door Sint Nicolaas werd overwonnen. Hij werd eerst geketend meegevoerd, maar mocht later vrij rondlopen om Sinterklaas te helpen. Een ander verhaal vertelt dat Zwarte Piet een Ethiopisch weesjongetje was dat door zeerovers te koop werd aangeboden. Sinterklaas kocht hem en liet hem vrij. Omdat Zwarte Piet achter hem aan bleef lopen ontfermde Sint zich over de jongen en voedde hem op. Een derde verklaring is dat Zwarte Piet een 'gewone' knecht van Sinterklaas was. Zijn zwarte kleur zou ontstaan zijn doordat hij door de schoorsteen moest kruipen. Als Sint optreedt met meerdere Pieten, worden er taken en namen voor de Pieten bedacht. Er bestaat dan een slaappiet, muziekpiet, analfapiet, kletspiet, zielepiet, hoofdpiet, pakjespiet, strooipiet etc.

ACTIVITEITEN

Op de tentoonstelling kunnen kinderen brieven aan Sinterklaas schrijven en een echt Pietendiploma behalen. Tevens organiseert het museum gedurende de tentoonstellingsperiode diverse activiteiten (o.a. lezing, workshops, bezoek van Sint, Zwarte Piet leest voor, surprises en gedichten maken, ontbijt met Sint op 5 dec.!).

Het activititeitenprogramma is inmiddels volgeboekt.

tentoonstelling : Zwarte Piet op zolder

lokatie : Museum De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam Delfshaven

periode : 7 november t/m 5 december 1999

openingstijden : di t/m vrij 10.00-17.00; za-, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur

bereikbaarheid : metro halte Delfshaven, tram 4

Noot voor de redaktie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie